De Palestijns-Israelische dichteres Dareen Tatour, die eerder dit jaar de Novib Pen award kreeg uitgereikt voor haar strijd voor de vrijheid van expressie, is opnieuw aangeklaagd door het Israelische openbaar ministerie en kan ondanks een eerdere vrijspraak opnieuw  worden aangeklaagd voor het schrijven van het gedicht Resist my people, Resist them dat kritisch is over de behandeling van Palestijnen in de bezette gebieden. Zij is een petitie begonnen om steun te vragen in de strijd voor de vrijheid van expressie en roept iedereen op om de petitie te tekenen

Verklaring Dareen Tatour

Ik ben de Palestijnse dichter Dareen Tatour uit Reineh bij de stad Nazareth. Ik richt mij tot  u allen, want ik word opnieuw geconfronteerd met politieke vervolging door de staat Israël voor het schrijven en publiceren van mijn gedichten. Tussen oktober 2015 en september 2018 heeft een Israëlisch gerecht me aangeklaagd wegens ‘ophitsing van geweld’ vanwege een gedicht “Resist my people, Resist them” en uiteindelijk veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf en drie jaar huisarrest. Het gedicht gaat over de misdaden tegen Palestijnen als gevolg van de bezetting. De bedoeling van het proces was om mijn stem als persoon en als dichter tot zwijgen te brengen. Toch bracht het niet alleen mezelf, maar ook de vrijheid van meningsuiting in het algemeen in gevaar. Ongeacht de zware gevangenschap bleef ik schrijven en publiceren. Op 16 mei 2019 sprak de rechtbank van het district Nazareth mij vrij van alle beschuldigingen maar op 1 juli 2019 kwam er een uitspraak van het Hooggerechtshof, waarin werd verklaard dat het Openbaar Ministerie besloten heeft om in beroep te gaan tegen de vrijspraak van 16 mei. Opnieuw wil de staat Israël mijn recht op artistieke expressie ondermijnen. Mijn advocaat moet uiterlijk op 22 juli een 2019 een verweerschrift indienen. Als wij het hooggerechtshof niet kunnen overtuigen dat het beroep van het Openbaar ministerie ongegrond is, zal mijn hele zaak worden heropend en zal ik opnieuw beschuldigd worden.

Daarom heb ik uw steun nodig. Ik verzoek u vriendelijk om de petitie te ondertekenen als een teken van  maatschappelijk verzet tegen onderdrukking en zwijgen. Laat het niet gebeuren dat de Staat Israël opnieuw de misdaad begaat om niet alleen mijzelf, maar ook Palestijnse stemmen en verhalen in het algemeen strafbaar te stellen. Ik ben me ervan bewust dat zelfs duizenden handtekeningen geen invloed zullen hebben op de Israëlische rechterlijke macht van het hooggerechtshof, noch op het beleid van de staat Israël om kritische stemmen door middel van intimidatie het zwijgen op te leggen.Toch belichaamt deze petitie een uniforme stem die hardop roept:
Wij zijn samen en we zullen niet zwijgen. We beschermen kunst, poëzie en vrijheid van meningsuiting. Ik weet dat ik niet de enige ben in deze strijd. Ik zal niet opgeven omdat ik weet dat het een collectieve strijd is om onze basisrechten te beschermen. Ondanks de ontberingen om een ​​nieuw proces te ondergaan, zal ik doorgaan met mijn strijd voor vrijheid van meningsuiting en met name artistieke expressie. Deze rechtszaak is niet alleen mijn persoonlijke beproeving. Het is de strijd van elke kunstenaar, dichter, schrijver en mens.

teken hier de petitie

lees hier het gedicht Resist my people (engelse vertaling)

meer gedichten op de site van Dareen tatour

lees ook het verslag van haar bezoek aan Groningen eerder dit jaar