Doneer: medische noodhulp is nog steeds hard nodig*

*De stichting is door de belastingdienst erkend als ANBI. Dat betekent dat giften kunnen worden afgetrokken van de belasting. Als U een bewijs voor de belastingdienst wilt ontvangen vermeld dan uw adres als u geld overmaakt. Hier kunt u controleren dat wij als ANBI geregistreerd staan

_____________________________________________________

Wat de PMRS nu doet tegen Corona

voorlichtingsbrochure die de PMRS onder de bevolking heeft verspreidt

De PMRS is een brede campagne gestart die alle provincies en steden van de Gazastrook zal bestrijken om het bewustzijn te vergroten over alomvattende manieren om Coronavirus te voorkomen, inclusief de verspreiding van folders, posters, bewustwording en elektronische begeleiding, en heeft de noodtoestand uitgeroepen in alle medische hulpposten en klinieken in de Gazastrook.
PMRS heeft in de folders en posters die werden verspreid en opgehangen in de provincies van het land, gewezen op de noodzaak om de handen minstens 20 seconden te wassen met water en zeep of een alcoholisch hand-desinfecterend middel te gebruiken met een alcoholgehalte van maar liefst 70 procent, naast het vermijden van het aanraken of wrijven van de ogen, neus of gezicht met ongewassen handen, direct contact met personen met luchtweginfecties te vermijden, en thuis te blijven in het geval van een vermoedelijke infectie. De nodige controles uitvoeren bij het Ministerie van Volksgezondheid, en de neus en mond bedekken wanneer men niest of hoest met papierenhanddoek, die op de juiste manier weggegooid moeten worden. Dierlijke producten van melk, vlees en eieren moeten goed gekookt worden, en de omgang met de dieren zonder het gebruik van beschermingsmiddelen moet vermeden worden. PMRS benadrukte de focus op een goede en gezonde voeding om de immuniteit te versterken, en benadrukt ook een sterke poging te doen om mensen te beschermen die risico lopen, zoals ouderen, patiënten met hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie, nierpatiënten en kankerpatiënten.
PMRS riep alle burgers op zich te houden aan de instructies van het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid en de gezondheidsinstellingen om de veiligheid van hun families en de veiligheid van alle mensen te behouden, in het bijzonder de inzet van mensen die aan huisquarantaine zijn blootgesteld, en om de instructies van de quarantaine niet te overtreden en de arts te informeren in geval van symptomen van infectie van ademhalingsletsel en niet erover te zwijgen.

De PMRS riep ons volk ook op om kalm te blijven en het Coronavirus het hoofd te bieden, door middel van de voorgestelde bescherming, en in volledige harmonie met elkaar te werken onder het motto: een greintje preventie is beter dan een pond behandeling

Wat is de Palestinian Medical Relief Society?

Wij kennen de PMRS van werkbezoeken. Het is een onafhankelijke NGO, (niet gelieerd aan Hamas noch aan Fatah), die in Jabalya een groot aantal medische voorzieningen m.b.t. eerstelijns gezondheidszorg, speciale programma’s voor vrouwen en jeugd, mobiele klinieken voor noodsituaties, fysiotherapie en gehandicaptenzorg runt. Hun benadering is niet alleen puur medisch, maar breder en behelst ook aandacht voor hygiëne, sport, kunst en muziek.

Operatie Protective Edge

In juli 2014 vielen Israëlische troepen de Gazastrook binnen. In vijftig dagen werd door operatie Protective Edge een enorme verwoesting aangericht en vielen er 2000 doden en duizenden gewonden onder de burgerbevolking. Ook de stad Jabalya werd zwaar getroffen. De stichting besloot direct een inzamelingsactie voor nood- en medische hulp aan de slachtoffers te starten. Die actie heeft tot nu toe zo’n €20.000,- opgeleverd. De PMRS heeft het geld besteed aan noodhulp, medische verzorging en opvang.

Door de voortdurende Israelisch-Egyptische blokkade van de Gazastrook is er nu, begin 2019 ruim ruim 4,5 jaar na het staakt het vuren, nog steeds geen sprake van wederopbouw. Daarom blijft er grote behoefte aan hulp en blijven wij in 2018 doorgaan met de inzameling. Bovendien heeft de bevolking haar verzet tegen de blokkade vorm gegeven door vanaf maart vorig jaar te demonstreren bij de grens tussen Gaza en Israël. Bij deze Mars voor de Terugkeer die ook in 2019 elke vrijdag doorgaat zijn al ruim 240 doden en duizenden gewonden gevallen. Vooral het grote aantal (zwaar)gewonden is voor de medische instellingen zoals de PMRS een grote opgave. Er is gebrek aan alles.

Eerdere inzamelingsacties die wij vanaf 2007 hebben georganiseerd brachten in totaal € 50.000,- op. Die opbrengst is door de PMRS gebruikt voor directe medische hulp, het provisorisch herstel van medische voorzieningen en het trainen van vrijwilligers. De particuliere en ongebonden PMRS heeft getoond een betrouwbare partner te zijn, waarmee wij dan ook graag blijven samenwerken. Voor meer informatie zie ook de website van PMRS

Hieronder twee filmpjes over de PMRS in actie tijdens de Mars van de Terugkeer protesten aan de grens tussen Gaza en Israel die al sinds maart meer dan 200 doden en 24.000 gewonden heeft opgeleverd zie overzicht

 

 

 

 

Eerder gepubliceerde artikelen over de werkwijze van de PMRS

Revalideren in Jabalya

Dr. Haidar Abd Al-Shafi Kliniek

 

Situatie in Gaza in 2016 twee jaar na de aanval

Reisverslag Anja Meulenbelt van bezoek aan Gaza in 2016

 

 

Situatie in Gaza direct na de aanval in 2014

Verslag bezoek stichting Kifaia december 2014

Humanitaire malaise dreigt door falende wederopbouw

 

Verslag bezoek Anja Meulenbelt aan Gaza in 2014

zaterdag 20 december

zondag 14 september

Dinsdag 16 september