Jaarverslag 2018

Activiteiten

Op 5 mei stonden we weer op het bevrijdingsfestival. Omdat de informatiemarkt door de organisatoren was beëindigd hadden we dit keer een eigen activiteit: een replica van de “muur” op 50% van de ware grootte. De muur trok veel aandacht, al was het een aantal mensen niet duidelijk welke muur het was. Maar dat was een extra mogelijkheid om in gesprek te komen; we hebben dan ook veel gesprekken gevoerd. We hadden ook weer een nieuwe quiz met weer tientallen deelnemers.
Op 12 mei was er een wake met Vrouwen in ’t Zwart Groningen op het Waagplein ter herdenking van de Nakba, begonnen 15 mei 1948.
Op 13 mei verzorgde onze voorzitter een lezing bij een informatiemiddag in het pand “Viola”. Het verdere programma omvatte lezingen van Midden-Oosten deskundige Robert Soeterik, Max Wieselmann van Een Ander Joods Geluid en Awni Farhad van de Gaza Freedom Flotilla coalition en spoken word 7ever. Tenslotte werd door Obed Brinkman de singel “Freedom for Ahed” gepresenteerd.
Op 17 mei organiseerden we samen met The Rights Forum in het Heerenhuis eveneens in het kader van de Nakba herdenking een filmavond met de documentaire Mohammad & Jafar. Regisseur Marcel Goedhart bezoekt de beide jeugdvrienden steeds met een tussenpoos van enkele jaren. De documentaire toont de lange termijngevolgen van de bezetting voor twee doodgewone families. Na afloop was er Q en A met de maker, Marcel Goedhart.
Op 25 mei ontvingen we onverwacht bezoek: dr. Ayed Yaghi, directeur van de PMRS, was uitgenodigd door St Kifaia en kon een dag vrij maken om naar Groningen te komen. We steunen de PMRS al jaren. We organiseerden een ontmoeting met twee ambtenaren van de gemeente Groningen en een “meet and greet”-bijeenkomst met belangstellenden. Dr Yaghi kon ons verslag doen van de actuele situatie in Gaza/Jabalya. We maakten afspraken over de verdere ondersteuning vanuit Groningen.
Op 29 mei legden twee boten van het Gaza Flotilla aan in de haven van Groningen. Groningen-Jabalya was aanwezig bij de ontvangstmanifestatie.
Diezelfde avond – 29 mei – organiseerden we een bijeenkomst met Jan Willems, theatermaker in Gaza in het Poortershoes. Jan Willems is directeur van Theatre Day Productions, een jeugdtheatergroep in Gaza, en hij woont daar al meer dan 20 jaar. Hij vertelde ook heet van de naald over de “Mars voor de terugkeer”.
Op 3 juni ondersteunden wij de protestmanifestatie op het stationsplein in Groningen. Er waren diverse sprekers: Ayham Najem, Biessaan Alhaj, Sunita Biharie, Lenneke Max, Osama en ons bestuurslid Johan Feitsma. Muziek werd gemaakt door Amer Shanati (Palestijnse Ud speler), Slack Bird (banjo-driven-folk-punk uit Finland) en Liesbeth Betten (zangeres en activiste). Spoken word: Tammy Blue.
Op 28 juni ontvingen we Einat Weizman. Zij was in Groningen op uitnodiging van Academie Minerva om in het kader van het project “Art and fear in public spaces” een lunchlezing te geven. Met Groningen-Jabalya en “Vrouwen in het zwart” organiseerden wij een ontmoeting. Einat was in Israel een bekende actrice zowel op TV als in het theater. Doordat zij publiekelijk afstand nam van het Israëlische regeringsbeleid kreeg zij geen acteerwerk meer. Ze begon een loopbaan als theaterregisseur en produceerde een paar controversiële stukken zoals  Prisoners of the occupation, over de situatie van Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen. Het stuk werd onder druk van het Israëlische ministerie uit het programma van het Akko festival geschrapt, Deze censuur ging vele collega’s te ver, hoewel weinigen van hen de boodschap van het stuk ondersteunden.
Op 9 november organiseerden wij in het Poortershoes een avond met Anna Krijger over haar boek Hipsters, baarden en martelaren en haar verblijf in Israël. Zij werd geïnterviewd door Lejo Siepe. Ook Derk Walters, oud-correspondent van de NRC in Israël en door Israël uitgewezen, gaf informatie en presenteerde zijn boek Israël zegt geen sorry meer.
Op 27 november organiseerden wij een film met de documentaire The Truth: Lost at sea van Rifat Audeh. Het gaat over de Gaza Flotilla van 2010, die door Israëlische troepen in internationale wateren met grof geweld werd tegengehouden. Daarbij werden 10 activisten gedood. Na afloop interviewde Lejo Siepe Awni Farhat, organisator in nederland van de Flotilla 2018.

Landelijke samenwerking
Vanwege de geregelde bloedbaden die door het Israëlische leger werden aangericht onder de vreedzame deelnemers van de “Mars van de terugkeer” schreven wij een aantal maal samen met de Stichting Kifaia en andere organisaties de Nederlandse regering aan om bij Israél te protesteren..

In het voor- en najaar woonde een bestuurslid de bijeenkomst van de Raad van Aangeslotenen van DocP bij.

Inzamelingsacties                                                                                                                                                                                                        Het hele jaar zamelden we geld in voor medische hulp in Gaza speciaal voor het werk in Jabalya via de PMRS, de Palestinian Medical Relief Society. In totaal is € 6.378,37 overgemaakt.

Nieuwsbrieven
Onze Nieuwsbrief verscheen 2 maal: in mei vlak voor het Bevrijdingsfestival en in december.