Podiumkunstenaars, theaters, gezelschappen en opleidingen in Nederland en België slaan de komende weken de handen ineen om programma te organiseren dat de aandacht vestigt op het geweld in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël, en dat bijdraagt aan de roep om een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gijzelaars. De aftrap vond plaats op 16 november in Theater Aan Het Spui in Den Haag, waarna het initiatief door heel Nederland en België zal opduiken.

In Groningen organiseert Stichting Groningen-Jabalya een van deze avonden. Tijdens deze avond wordt stilgestaan bij alle slachtoffers in Gaza en Israël. We willen bijdragen door stilte en aandacht te hebben voor iedereen die het moeilijk heeft. We willen oproepen tot een staakt-het-vuren.

Musici, acteurs en belangstellenden kunnen deze avond samen komen in de theaterzaal van Het Houten Huis. Naast het ten gehore brengen van een aantal Gaza monologen (link naar landelijk initiatief) wordt ook extra aandacht gevraagd voor het theatergezelschap Theatre Day Productions dat 25 jaar geleden door de Israëlische theatermakers Jacky en – de van oorsprong Nederlandse – Theatermaker Jan Willems werd opgericht. Verschillende instellingen binnen de Kunstwerf werkten de afgelopen jaren met hen samen. In 2019 en 2020 reisden Mads Wittermans (acteur) en David van Griethuysen (artistieke leiding Het Houten Huis) naar Gaza om daar workshops te geven aan de acteurs en de studenten daar.

Programma

21:30 inloop
22:00 openingswoord
22:15 korte film van theaterproject van Theater Day Productions in Gaza
22:30 Gedichten en monologen door jongeren van de Noorderlingen
23:00 Open muziekpodium met jamsessie
01:00 einde

Naast het voordragen van gedichten en monologen van en over jongeren in Gaza, wordt er ook samen muziek gemaakt. Houten-huismuzikant Martin Franke heeft een basisopstelling gemaakt van zelfgemaakte instrumenten, een loopstation en een tal van kleine instrumenten. Samen vormt dit de basis voor een jamsessie. Iedereen kan en mag meedoen. Ben je muzikant of muzikaal, neem vooral je eigen instrument ook mee.

Medewerking:
Mads Wittermans
Musici en medewerkers Het Houten Huis
Medewerkers en jongeren van de Noorderlingen

_______________________________________

datum: zondag 26 november

Locatie : Bloemsingel 10C – ingang op de hoek met de Kolendrift

Tijd van 21:30 uur tot 01:00 uur  

Organisatie: Stichting Groningen-Jabalya

 

bekijk ook Theatersector bundelt krachten voor Gaza – Theaterkrant