Het Israëlische leger heeft zeven Palestijnse demonstranten gedood en 257 gewond tijdens de Great Return March-demonstraties op vrijdag 28 september 2018 in de Gazastrook. Onder de gewonden bevonden zich 33 kinderen, vijf vrouwen, vier journalisten en een paramedicus. 163 van de gewonden werden geraakt door scherpschutters, waaronder 20 kinderen en één vrouw.
De documentatie van Al Mezan Center for Human Rights laat zien dat tijdens  de demonstraties op vrijdag 28 september door de Israëlische strijdkrachten zowel met scherp als met plastic beklede kogels, en traangas op ongewapende demonstranten, journalisten en paramedici werd geschoten. Ook werd een geluidsbom gebruikt.

Rond 17.55 uur werd Iyad Khalil Al-Sha’er, een 18-jarige inwoner van de Shujaiya-wijk in Oost-Gaza-stad, dood verklaard tien minuten nadat hij met een kogel van een scherpschutter in de borst was doodgeschoten. Rond 18.00 uur werd Mohammed Nayef Al-Houm, een 14-jarige inwoner van vluchtelingenkamp Al-Bureij in het district Midden-Gaza, dood verklaard nadat hij een uur eerder door een kogel in de borst was geraakt. Het gebeurde tijdens een demonstratie in het kamp Al-Bureij in het oosten.
Rond 18:05 uur stierf Mohammed Walid Haniya, een 32-jarige inwoner van Al-Sheikh Radwan in Gaza, aan wonden die hij tien minuten eerder had opgelopen. Hij werd met scherpe munitie in zijn gezicht geschoten tijdens de demonstratie in het oosten van Gaza.Het zelfde lot onderging  Mohammed Bassam Shakhsa, een 24-jarige inwoner van Shujaiya, Hij werd met scherp door zijn hoofd geschoten tijdens de demonstratie in Oost-Gazastad.
Om 19.10 uur werd Mohammed Ali Inshasi, een 18-jarige inwoner van Al-Amal buurt in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook, dood verklaard na zijn verwonding met een kogel in de maag. Hij werd om 18.50 uur neergeschoten tijdens de demonstratie in Oost-Khan Younis.
Om 19.20 uur verklaarden artsen in het Europese Gaza-ziekenhuis Naser Azmi Musabeh, een 11-jarige inwoner van Abasan Al-Kabira in Khan Younis, dood. Het kind werd rond 18.30 uur met scherp in het hoofd geraakt tijdens de demonstratie in Oost-Khan Younis.
Om 21.25 uur bezweek Mohammed Ashraf Al-Awawda, een 25-jarige inwoner van de Gaza-vallei, tijdens een demonstratie in het vluchtelingenkamp Al-Bureij toen hij werd getroffen door een kogel in zijn borst.

Leden van de pers en medische teams bleven doelwit, waarbij vier journalisten en één paramedicus geraakt werden:

 • Mo’een Tayseer Al-Dabba, een 24-jarige correspondent voor Palestine Network, werd geraakt door granaatscherven in de schouder;
 • Haneen Mahmoud Baroud, een 23-jarige journalist bij Majidat Media Network, werd geraakt met een traangasgranaat rechtstreeks in het hoofd;
 • Journalist Amjad Jarada werd geraakt door granaatscherven in zijn hand en voet;
 • Mohammed Jamal Abu Qadous, een 23-jarige journalist bij Siraj voor Media Services, raakte ook gewond door granaatscherven aan het hoofd. De vier journalisten liepen hun verwondingen op tijdens het verslag doen van de demonstratie in Oost-Gazastad.
 • Mohammed Fareed Al-Ammor, een 24-jarige paramedicus bij de medische diensten, raakte gewond door een kogel in de voet tijdens het werken in het oosten van Khan Younis. 

   

  Uit de archieven van Al Mezan blijkt dat vanaf het begin van de Grote Terugkeermars op 30 maart 2018 203 Palestijnen zijn gedood in Gaza. Daarvan zijn er 151 gedood tijdens de demonstraties, waaronder 30 kinderen, een vrouw, twee journalisten, drie paramedici en drie personen met een handicap. De lichamen van tien van hen worden vastgehouden door Israëlische troepen (twee van hen minderjarigen). Nog eens 10.234 mensen raakten gewond, waaronder 1.849 kinderen, 424 vrouwen, 115 paramedici en 115 journalisten. Van de gewonden werden 5.814 getroffen door gericht vuur, waaronder 939 kinderen en 114 vrouwen.

  Al Mezan herhaalt zijn veroordeling van het gebruik van dodelijk en ander buitensporig geweld door de Israëlische strijdkrachten, waaronder scherpschutters, om de demonstraties tegen te gaan. Al Mezan benadrukt zijn veroordeling van de aanhoudende aanvallen op kinderen evenals op journalisten en paramedici die door hun kleding en uitrusting herkenbaar zijn. Al Mezan benadrukt dat het recht op vreedzame vergadering en vrije meningsuiting grondrechten zijn die moeten worden gerespecteerd. Ongewapende demonstranten die geen serieuze of onmiddellijke dreiging vormen voor de Israëlische strijdkrachten mogen niet worden beschoten.

  Het overmatig gebruik van geweld wijst op een voortzetting van onwettige targetingpraktijken van de kant van de Israëlische strijdkrachten, ondanks de juridische gevolgen en internationale veroordeling. Al Mezan dringt er bij de internationale gemeenschap, geleid door de partijen bij de Vierde Geneefse Conventie, op aan snel en effectief stappen te ondernemen om de naleving van internationale wetgeving te waarborgen en een zinvolle bescherming te bieden aan ongewapende demonstranten en burgers in heel Gaza. De plicht om burgers te beschermen is een belangrijke wettelijke vereiste en is, op dit punt in het conflict, een test voor de authenticiteit van de inzet van de internationale gemeenschap voor hun wettelijke verplichtingen, morele normen en humanitaire doelstellingen ten opzichte van de Palestijnse bevolking.

  Al Mezan benadrukt zijn standpunt dat het niet ter verantwoording roepen van daders van schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht het voortzetten van schadelijk beleid en praktijken aanmoedigt. Al Mezan roept daarom de internationale gemeenschap op verantwoordingsmechanismen te activeren om ervoor te zorgen dat overtreders voor het gerecht worden gebracht in overeenstemming met het internationale recht, inclusief internationaal strafrecht. In deze geest wordt de internationale gemeenschap opgeroepen om het onpartijdige en onafhankelijke onderzoek van de VN-onderzoekscommissie naar de onwettige inzet van geweld tegen ongewapende betogers, journalisten en paramedici te ondersteunen.

  Engelse tekst op de site van Al Mezan