Jarenlang klagen boeren in Gaza over hoe plotselinge regenwaterstromen hun gewassen vernietigen. Een recent rapport van de mensenrechtengroep Al Mezan stelt vast dat de oorzaak van de vele overstromingsincidenten die het heeft gedocumenteerd “niet natuurlijk kan zijn”. 

Samir Zaqout, een vertegenwoordiger van Al Mezan, zegt dat de conclusie is gebaseerd op wat onderzoekers van zijn organisatie dit jaar “ter plaatse” hebben gezien. Onderzoekers, voegt hij eraan toe, hadden een “waterstroom” waargenomen achter de barrière die Gaza van Israël scheidt na hevige regenval. Het water kon dan vanaf de Israëlische kant Gaza binnenkomen. “Wij geloven dat er grote waterbassins zijn die worden gebruikt voor het opvangen van regenwater [in Israël] en wanneer deze poelen vol zijn, laten ze het water naar de Gazastrook ontsnappen”, zei Zaqout.

Verloren in een oogwenk

In februari hadden boeren die in de buurt van de grens tussen Gaza en Israël werkten, plannen gemaakt om gewassen te oogsten zodat ze op markten konden worden verkocht. Maar toen ze op een ochtend aan het werk gingen, zagen de boeren dat hun land – gelegen ten oosten van Gazastad – onder water stond. “Het oogstseizoen was in een oogwenk verloren”, zei Musad Habib, een boer in het gebied. Het ging onder meer over aubergines, tomaten, sla en aardappelen. Musad, 54 jaar, geeft Israël de schuld van de overstroming. Israëlische troepen willen een einde maken aan de landbouw in de buurt van de grens, zodat ze “een duidelijker zicht hebben op het gebied voor militaire doeleinden”, zegt Musad. “Ze hebben al vele malen op ons geschoten”, voegt hij eraan toe. “Ze proberen ons te dwingen ons land te verlaten.”

Er is eerder vastgesteld dat het Israëlische leger langs de oostgrens van Gaza met behulp van sproeivliegtuigen gewassen heeft besproeit met herbiciden die vermoedelijk kankerverwekkend zijn. Het heeft ook landbouw- en woongebieden in Gaza verwoest om het schootsveld van zijn soldaten te vergroten. Musad was van plan geweest om een klein feestje te houden als de oogst succesvol was geweest. Hij had een afhaalmaaltijd besteld bij een restaurant om die avond met zijn gezin te genieten. In plaats daarvan ging hij die dag met een diep verdriet naar huis. De vernietiging van zijn gewassen heeft zijn financiële problemen, die al acuut waren, verergerd. Met zeven kinderen, waarvan twee getrouwd, is hij de belangrijkste kostwinner van zijn uitgebreide familie.

Zelfs vogels zijn niet veilig

Hussein Habib is eigenaar van een pluimveebedrijf vlakbij de velden van Musad Habib. Vroeg op dezelfde dag in februari ontving Hussein een telefoontje van een andere boer, die hem erop attent maakte hoeveel van het land was overstroomd. Hussein snelde naar zijn boerderij. De scène die hem wachtte, was buitengewoon verontrustend. Hij probeerde onmiddellijk zoveel mogelijk van zijn 1.000 vogels te redden. Ongeveer de helft van hen kon worden gered, maar voor de rest was het te laat. Ze waren verdronken. “Zelfs vogels zijn niet veilig voor Israëls bezetting”, zei Hussein. “Gaza is dichtbevolkt en er is niet veel ruimte om gewassen te verbouwen of pluimveebedrijven te runnen. Daarom moeten boeren in het grensgebied werken; het is ver weg van waar mensen wonen. We weten dat het gevaarlijk is en dat de Israëlische bezetters op elk moment op ons kan schieten”, voegt hij eraan toe. ‘Maar we hebben geen echte keus. Het is erg moeilijk om in Gaza rond te komen.” Voordat Hussein en zijn collega’s hun verliezen leden, werd Israël dit jaar al een keer beschuldigd van het opzettelijk onder water zetten van het land.

Distressed

In januari liepen de gewassen van Muhammad Abu Asir zoals aubergine, sla, tomaat, komkommer, peterselie en waterkers onder water. Hij probeerde te redden wat hij kon in de hoop dat hij iets, hoe weinig ook, zou kunnen oogsten. Maar een maand later stond zijn land opnieuw onder water. Abu Asir, 50 jaar oud, heeft zwaar geleden onder Israëlisch geweld. Zijn huis in al-Shujaiyeh, een wijk in Gazastad, werd verwoest tijdens de grote Israëlische aanval in 2014. “Ik loop constant het risico om gedood te worden”, zei hij. “Mijn vier zoons hebben me gevraagd de landbouw op te geven. Maar er is geen andere klus die ik kan doen. Mijn hele leven is verbonden met het land. Ik ben buitengewoon bedroefd”, voegde hij eraan toe. “Hebben Israëlische boeren dezelfde problemen als wij? Als er aanslagen op hen zouden plaatsvinden, dan zou Israël de Palestijnen beschuldigen van terrorisme. De voortdurende Israëlische aanvallen op Palestijnen die worstelen om in hun levensonderhoud te voorzien, zijn een vorm van terrorisme. ”

Volgens mensenrechten organisatie Al Mezan heeft Israël in 2020 zeven keer opzettelijk de boerderijen in Gaza onder water gezet. Ongeveer 50 hectare land werd als gevolg daarvan getroffen. Mensenrechtenactivisten brachten vorig jaar bewijsmateriaal naar voren dat een beleid van opzettelijke overstromingen door het Israëlische leger laat zien. Amit Shohanski, een juridisch adviseur van het Israëlische leger, reageerde door te zeggen dat het “niet verantwoordelijk was voor het beheer en de exploitatie van waterreservoirs in de gebieden grenzend aan de Gazastrook.” Het leger, zo beweerde Shohanski, “handelde op geen enkele manier om het water van de reservoirs aan de Israëlische kant in de richting van de Gazastrook te reguleren of om te leiden, als dat inderdaad het geval is.”

Samir Zaqout van Al Mezan merkt op dat het niet de eerste keer is dat Israëlische troepen “hun misdaden ontkennen.” “Als ze zouden toegeven dat ze deze misdaden hadden begaan, zouden ze verantwoordelijk zijn voor het compenseren van boeren voor de aangerichte schade. En de boeren zouden Israël kunnen aanklagen. Dit is dus niet iets dat de Israëli’s ooit zullen toegeven. ”

Amjad Ayman Yaghi is een journalist uit Gaza.

bron: The Electronic intifada