Omdat de meeste van mijn familieleden in het buitenland wonen, heb ik een vrij kleine familie in Gaza. Door hecht te zijn, delen we dezelfde ervaringen. Onze gedeelde ervaringen waren over het algemeen vreugdevol, vooral wanneer we in staat waren om samen te komen. Sinds de COVID-19-pandemie begon, hebben we gedaan wat we konden om elkaar te beschermen. Toch zijn we er niet in geslaagd om aan het virus te ontsnappen. In augustus 2020 testten zowel mijn moeder als mijn tante Jamila positief. Beiden hebben onderliggende aandoeningen. Mijn moeder heeft kanker, Jamila heeft een hartziekte. Nadat ze COVID hadden opgelopen, waren beide vrouwen ernstig uitgeput en hadden ze een paar weken moeite met ademhalen. Daarna herstelden ze. In april 2021 werd ik zelf besmet met het virus. Dat gold ook voor mijn twee kinderen en mijn man, hoewel hij asymptomatisch was. Twee weken lang moesten we ons isoleren van de buitenwereld. Ondanks onze directe ervaringen met het virus was ik er niet zenuwachtig voor. Ik had het gevoel dat iedereen in mijn uitgebreide familie het zou overleven. De aanval van Israël op Gaza in mei 2021 was oneindig veel angstaanjagender voor ons dan de pandemie tot dan toe was geweest.

Angstig
Ik ben niet meer zo ontspannen over COVID. In december vorig jaar bevestigde het ministerie van Volksgezondheid hier dat enkele gevallen van de ommicron-variant waren ontdekt in Gaza. Toen ik dat nieuws hoorde, werd ik bang voor mijn familieleden, van wie ik zielsveel hou. Ik had een intuïtie dat er iets vreselijks zou gebeuren. Tragisch genoeg werden mijn angsten werkelijkheid. In januari kreeg ik het telefoontje waar ik zo bang voor was. Het kwam van mijn vader. Onze oom Ahmad – de echtgenoot van Jamila – had COVID. Ahmad was al erg onwel van het virus toen ik werd gebeld. Hij stierf later in januari op 80-jarige leeftijd. Zijn overlijden kwam als een grote schok. Ahmad was volledig gevaccineerd. Hij had het grootste deel van zijn leven een goede gezondheid en was enorm populair, vooral bij mijn kinderen. Vanwege de COVID-situatie heeft mijn familie Jamila niet zoveel steun geboden als we in andere omstandigheden zouden hebben gedaan. Sommige familieleden hebben haar alleen telefonisch kunnen spreken. Onder hen zijn mijn oom Majed en zijn vrouw, die onlangs allebei positief zijn getest op COVID. Mijn moeder moet momenteel ook extra voorzichtig zijn. Ze heeft net haar laatste dosis chemotherapie gehad. Om die reden ging mijn moeder niet naar de begrafenis van Ahmad. Ik heb twee zussen – van wie er slechts één in Gaza woont – en drie broers. Ze gingen ook niet naar de begrafenis.

Diepbedroefd
Mijn man Hamza en ik zijn wel naar de begrafenis geweest. Dat gold ook voor mijn vader, Jamila’s broer. Het was belangrijk voor ons om Jamila te troosten. Maar ik zou echt willen dat er meer mensen waren geweest. Jamila is er kapot van. Ik wou dat iedereen in Gaza haar kon omhelzen en troosten. Ondanks al dit verdriet ben ik ervan overtuigd dat de beslissing van mijn familie om de begrafenis niet bij te wonen de juiste was. We hadden een dierbare verloren aan COVID. Het laatste wat we nodig hadden was dat iemand anders besmet raakte op de begrafenis. Zoals mijn oom Majed zei: “Ik hoop alleen dat het virus geen ander lid van onze familie doodt.”
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn tot nu toe ongeveer 1.900 mensen overleden aan COVID-19 in Gaza. Minder dan 500.000 van de twee miljoen inwoners van Gaza zijn volledig gevaccineerd. Het behandelen van patiënten met COVID-19 is een enorme uitdaging gebleken voor de ziekenhuizen van Gaza. Al zo’n 15 jaar legt Israël een volledige blokkade op aan Gaza. De blokkade heeft grote gevolgen voor de gezondheidszorg. Als reactie op COVID-19 kocht de Palestijnse Rode Halve Maan in Gaza in februari vorig jaar een zuurstofgenerator van de bezette Westelijke Jordaanoever. Twaalf maanden later heeft Israël het nog steeds niet ​​Gaza binnen laten komen. Israël, de bezettende macht, heeft volgens het internationaal recht een verplichting om ervoor te zorgen dat aan de medische behoeften van de mensen in Gaza wordt voldaan.

Vaccins redden levens
Israël heeft zichzelf afgeschilderd als een van ’s werelds meest succesvolle landen in het organiseren van een snelle vaccinatiecampagne tegen COVID. De media in Europa en Noord-Amerika hebben Israël gepromoot als een succesverhaal, waarbij ze meestal het feit weglaten dat de vaccinatiecampagne zich niet uitstrekte tot miljoenen Palestijnen onder Israëlische bezetting.
Een dergelijke discriminatie heeft ertoe geleid dat Palestijnen gedwongen zijn te vertrouwen op donaties van vaccins van verschillende regeringen. Hoewel het vaccinatieprogramma ontoereikend was, is er ook een duidelijke terughoudendheid bij veel mensen in Gaza om zich te laten vaccineren.
Ik heb een peiling gehouden onder 30 mensen tussen de 25 en 50 jaar. In totaal zeiden 24 van de 30 dat ze niet gevaccineerd wilden worden. Uit gesprekken met deze mensen bleek dat velen waren beïnvloed door leugens en complottheorieën over vaccins die op internet werden verspreid. Het is vreselijk dat leugens krachtig kunnen zijn als de voordelen van vaccinatie duidelijk zijn. Het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid stelt dat 95 procent van de mensen in Gaza die zijn overleden aan COVID-19 niet zijn gevaccineerd. Het lijdt geen twijfel dat vaccins levens redden en het aantal infecties helpen verminderen. Het is waar dat mijn oom volledig was ingeënt en toch is overleden aan COVID. Toch blijf ik ervan overtuigd dat vaccinatie van levensbelang is.
Ik heb een zeer geliefde oom verloren aan COVID-19. Ik wil niet dat iemand anders lijdt zoals mijn familie. Het enige wat ik vraag is dat mensen doen wat ze kunnen om de pandemie te beëindigen. Het belangrijkste is om je te laten vaccineren.

Sarah Algherbawi is een freelance schrijver en vertaler uit Gaza.

bron: electronic intifada