Het is 72 jaar geleden sinds de Nakba, of catastrofe plaatsvond en 800.000 Palestijnen door zionistische milities werden verdreven hun steden en dorpen ontvluchtten, in een massale etnische zuiveringscampagne om plaats te maken voor Israël. Harba Abu Zakri is een overlevende.
De 105-jarige vrouw zegt dat ze is geboren tijdens de sprinkhanenuitbraak van 1915. Ze herinnert zich nog goed hoe zionistische paramilitaire troepen haar vader, broer, zus en neef hebben gedood. ‘We waren op ons land. We zijn vertrokken om aan het geweervuur te ontsnappen, ‘vertelde Harba aan The Electronic Intifada. ‘Mijn God, mensen waren getuige van zoveel lijden. Ze hebben veel mensen vermoord. ‘

Harba herinnert zich het leven voor het zionistische kolonialisme. ‘In ons oude leven leefden we van ons land. We zaaiden en oogsten en aten. ” Ze was 2 jaar oud toen het Britse Rijk de Balfour-verklaring uitbracht, waarin ze steun betuigde voor de zionistische beweging om Palestina over te nemen. ‘De Britten vertrokken en de zionisten kwamen onmiddellijk vanwege de Balfour-verklaring. Mensen dachten dat de overwinning naar Palestina zou komen, maar we zagen Israëlische tanks op mensen afkomen.”
Harba woont nu in het vluchtelingenkamp Nuseirat in de centrale Gazastrook en herinnert zich Palestina nog steeds levendig.

bekijk hieronder het interview met haar

bron: The electronic Intifada