Rawan al-Jorf had nooit gedacht dat zij een sterke band met de oud zou krijgen. Toen de 22-jarige voor het eerst naar het Edward Said National Conservatory of Music in Gaza City ging, wilde ze piano leren spelen. Maar ze had geen geluk met de registratie. Daarna koos ze voor de oud, een traditioneel snaarinstrument uit het Midden-Oosten, vergelijkbaar met de luit. “Ik had problemen omdat ik linkshandig ben en met de rechterhand speelt. Dat was beperkend”, vertelt al-Jorf aan The Electronic Intifada.

Het Edward Said National Conservatory of Music werd in 1993 opgericht in de bezette stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en opende later vestigingen in Nablus, Bethlehem  Hebron, en ook in Gaza-stad. Het filiaal in Gaza heeft 125 studenten in de leeftijd van 7 tot 22 jaar, zegt Khamis Abu Shaban, een administratief medewerker van het conservatorium.

Israëls draconische blokkade van de kustenclave, nu in zijn 14e jaar, treft zowel studenten als instructeurs. Het maakt het voor studenten moeilijker om deel te nemen aan concerten in het buitenland en voor docenten om naar andere vestigingen te reizen. Ook het invoeren van muziekinstrumenten van buiten de Strip wordt bemoeilijkt door de blokkade. En de impact van de Israëlische blokkade op de economie beïnvloedt het vermogen van studenten om muziek te leren spelen. Met eén van de hoogste werkloosheidscijfers ter wereld en meer dan de helft van de bevolking die onder de armoedegrens leeft, is het voor gezinnen in Gaza moeilijk om muzieklessen voor hun kinderen te betalen. Mahmoud Abu Hamad, een 16-jarige student aan het conservatorium, leert de bokaaldrum te bespelen. “De bekertrommel kan een prachtig instrument zijn – terwijl ik het bespeelde, begon ik er van te houden”, vertelt hij aan The Electronic Intifada. “Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en we jammen samen.”

 

 

Opmerking: de beelden in deze video zijn gemaakt vóór de 11-daagse bombardementencampagne van Israël op de Gazastrook in mei. Het Edward Said National Conservatory of Music werd niet beschadigd en geen van de geïnterviewden raakte gewond.