Vertoning film Born in Gaza op 3 maart

Op donderdag 3 maart vertoont de stichting de film Born in Gaza* De film gaat over het leven van enkele jongeren in de Gazastrook na de verwoestende Israelische aanval in augustus 2014.
Toelichting film

Tijdens de gevechten tussen Israel en Hamas in 2014 kwamen 507 kinderen om het leven in Gaza. 3598 kinderen raakten gewond. “Born in Gaza” volgt een groep kinderen die opgroeien in een oorlogszone.

“We waren met z’n achten op het strand voetbal aan het spelen”, zegt Hamada (13). Toen begon de beschieting. Vier jongens, tussen 9 en 11 jaar, werden gedood. Motasem (11) en Hamada raakten gewond. “Misschien moet ik wel naar het buitenland om geopereerd te worden”, zegt Motasem. “Ik heb bomscherven in mijn rug, handen en benen”. Maar erger dan de lichamelijke wonden zijn de psychologische. “Elke dag zeg ik tegen mijn moeder dat ik dood wil” bekent Motasem. “Een paar dagen geleden probeerde ik van het balkon te springen maar mijn zus hield me tegen.”

Bisan’s huis werd gebombardeerd. Haar ouders werden gedood en Bisan (6) liep brandwonden op en PTSS (Post Traumatische Stress Syndroom). Ze vindt het moeilijk om te communiceren. “Ze praat niet over wat is gebeurd” zegt een van haar vriendjes. “Als je er naar vraagt wordt ze razend.”

“De situatie is echt gecompliceerd. Elke twee jaar hebben we een oorlog,” zegt de 13-jarige Mohamed. “Als ik erover nadenk zie ik geen oplossing.” Aangenomen wordt dat 400.000 kinderen in Gaza psychologische hulp nodig hebben. En geweld lokt nieuw geweld uit. Hamada is getraumatiseerd door wat die dag op het strand gebeurde en droomt over wraak. “Ik wil me aansluiten bij het verzet en mijn neven wreken.”

Datum 3 maart

Plaats: USVA, Munnekeholm 10
9711 JA Groningen

Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30)

Toegang gratis

(vrijwillige bijdrage aan medische noodhulp aan Gaza is welkom)

*Oorspronkelijke titel Nacido en Gaza van Spaans filmer Hernan Zin