Van onze partner in Gaza, de Palestine Medical Relief Society, hebben wij vandaag een update binnengekregen over de gewelddadige aanval op Gaza. Hieronder de vertaling.

 

21 Juli, 2014

115_epicTwee weken van aanhoudend bloedvergieten door de huidige Israelische aanval op de Gazastrook heeft tot nu toe 509 doden en 3604 gewonden tot gevolg. De misdaden gepleegd in de al-Shijaeya  wijk op 20 juli zijn de ergste tot nu toe. In minder dan vierentwintig uur vielen er 72 doden en meer dan 300 gewonden. Israel verhinderde de toegang tot de buurt van medische teams en hulpdiensten waardoor veel gewonden alsnog stierven op straat.  Ten minste één ambulance werd direct getroffen door Israelisch vuur en één ambulancebroeder werd gedood. Ook een journalist werd gedood. Duizenden inwoners van de al-Shijaeya buurt zochten bescherming in het al-Shifa ziekenhuis. Ooggetuigen vertelden dat zij onderweg naar het ziekenhuis veel lichamen en lichaamsdelen op straat  hadden zien liggen.

Het UNRWA  meldt dat meer dan 80.000 mensen naar hun schoolgebouwen zijn gevlucht om te schuilen. Men beschikt daar nauwelijks over hulpmiddelen. Ziekenhuizen zijn overbelast. Sommige gewonden worden behandeld terwijl ze op de grond liggen. Medewerkers zeggen dat de mortuaria overvol zijn en dat er geen ruimte meer is voor meer dode lichamen. De verwachting is dat de situatie verder zal verslechteren gegeven het feit dat er heel weinig voorraden beschikbaar zijn.

Op een persconferentie voor medisch personeel werd gezegd dat medici die de gewonden behandelen vermoeden dat Israel internationaal verboden wapens gebruikt al zouden bij de bombardementen op de al-Shijaeya buurt geen fosfor bommen zijn gebruikt. Volgens The Gardian is er sprake van de mogelijkheid dat Israel cluster munitie gebruikt tegen de burgerbevolking.

Gezondheidsorganisaties actief in de Gazastrook hebben een oproep gedaan aan het internationale Rode Kruis om haar verantwoordelijkheid te nemen door een actieve rol te spelen in het zorgen voor de zeer noodzakelijke bescherming van de burgerbevolking.

GAZA2014banner (1)