Het ene onrecht rechtvaardigt het andere niet

Israël is van plan elk moment tienduizenden soldaten de Gazastrook in te sturen en een grondinvasie te lanceren waarvan de omvang nog niet bekend is. De afgelopen week hebben topambtenaren van de regering en het leger opgeroepen tot wraak en beloofd Gaza te verwoesten en honderdduizenden burgers ondenkbare schade toe te brengen. We moeten dit nu stoppen.
Een week geleden begingen leden van Hamas gruwelijke misdaden in het zuiden van Israël: ze doodden meer dan 1.300 mensen, ontvoerden er meer dan 100 en verwondden er duizenden; tientallen worden nog vermist. Elke dag komen er nieuwe gruwelijke details aan het licht. Steeds meer families begraven hun geliefden – en de verhalen van overleving naast angst voor de gevangenen zijn hartverscheurend en te pijnlijk voor woorden. Niets kan deze misdaden rechtvaardigen.
Maar een nieuwe wrede wraakcampagne tegen de twee miljoen inwoners van Gaza – die nu al aan haar achtste dag bezig is en waarbij ministers en commandanten beloven dat er nog meer zullen volgen – is verboden. De misdaden van Hamas maken de huidige en toekomstige misdaden van Israël niet goed of wettig.
Israël bombardeert de Gazastrook al een week zonder onderscheid. De luchtaanvallen hebben meer dan 2.000 Palestijnen gedood, waaronder meer dan 700 kinderen en tientallen families. Hele wijken zijn weggevaagd, mensen leven zonder water en stroom en honderdduizenden zijn ontheemd. Dit alles is volledig verboden. Een invasie over de grond zal de gruwel tot onvoorstelbare proporties versterken. Dit mag niet gebeuren.
Het moet duidelijk zijn: Israël oproepen om geen wraak te nemen verzacht de gruwel van de acties van Hamas op geen enkele manier. Het bekritiseren van zowel Hamas als Israël vormt geen symmetrie of vergelijking. Dit is geen nulsomspel: de hoeveelheid pijn en trauma in de wereld is niet eindig.
Het ene onrecht rechtvaardigt het andere niet en de ene misdaad rechtvaardigt de andere niet. Wraak kan geen actieplan voor een staat zijn. We kunnen – en moeten – andere oplossingen eisen: oplossingen die niet gebaseerd zijn op meer dood, vernietiging en verlies, maar op een fundamentele erkenning dat alle mensen gelijk zijn en het verdienen om te leven. Allemaal.

 

bron: Suffering does not justify suffering and, one injustice does not justify another and one crime does not warrant another | B’Tselem (btselem.org)