355

Al Mezan veroordeelt Israelische escalatie en roept de internationale gemeenschap op burgers te beschermen en te zorgen voor  het respecteren van het internationaal recht

De Israëlische bezettingsmacht (IOF) heeft zijn aanvallen tegen burgers in de Gazastrook opgevoerd. Het blijft mensen aanvallen en arresteren die op vogels jagen of picknicken in het grensgebied met Israël. De IOF voerde ook aanvallen uit op vissers. Bij verschillende gelegenheden werd het vuur op hen geopend en werden een aantal van hen gearresteerd.

Sinds het staakt-het-vuren op dinsdag 26 augustus lanceerde de IOF 22 aanvallen tegen vissers, waarbij 10 personen gewond raakten en 30 vissers gearresteerd werden en 13 vissersboten in beslag werden genomen. In 18 gevallen opende het IOF het vuur op Palestijnse burgers. Als resultaat werd een jager op vogels gedood en raakten nog eens 18 mensen gewonden waaronder vijf kinderen. De IOF arresteerde vijf mensen, onder wie vier kinderen, in gebieden dicht bij de grens. De IOF arresteerde 12 andere Palestijnen, waaronder vier kinderen omdat ze volgens de IOF pogingen ondernamen om de oostelijke en noordelijke grens te passeren.

Om ongeveer half zeven ’s avonds op zaterdag 6 december, openden Israëlische kanonneerboten het vuur op Palestijnse vissersboten voor de kust ten westen van Beit Lahiya in het district Noord-Gaza. Een aantal Palestijnse boten werden omsingeld en men arresteerde 10 vissers. Al Mezan heeft hun namen als volgt vastgesteld:

Ahmed Mohammed Zayed, 30 jaar

· Zijn broer Mahmoud, 29 jaar

· Safwat Abdel Malek As-Sultan, 30 jaar

· Sa’ed Zayed Zayed, 32 jaar

· Yaser Othman Meqdad, 39 jaar

· Zijn broer Adham, 27 jaar

· Bahaa Al Din Ziyad An-Najjar, 19 jaar

· Mahmoud Nasser Mahfouz, 24 jaar

· Sfiyan Ahmed Abu Msameh, 18 jaar

· Belal Izzat Abi Oda, 32 jaar

De heftige Israëlische beschieting dwong de vissers hun netten op zee achter te laten en direct aan land te gaan. Als gevolg hiervan verloor Raed Saleh Abu Warda acht visnetten en Subhi Mohammed Sa’adallah zes netten.

Op dezelfde dag om ongeveer negen uur ’s avonds openden Israëlische kanonneerboten het vuur op Mohammed Ameen Abu Warda, 22 jaar en zijn broer Yousif 19 jaar terwijl ze proberen om hun visnet terug te krijgen. Volgens ooggetuigen, omsingelden zeven Israëlische boten de twee vissers en dwong men hen zich uit te kleden, in zee te springen en naar hen toe te zwemmen waarna ze gearresteerd werden. Bij deze twee incidenten nam de IOF vijf vissersboten en 45 visnetten inclusief apparatuur in beslag. Het is vermeldenswaardig dat dit alles gebeurde op 1,5 nautische mijl uit de kust en dus binnen de toegestane zone waar gevist mag worden.

Het Al Mezan Mensenrechten Centrum vind het zorgwekkend dat deze schendingen worden geaccepteerd omdat Israël verklaard dat ze plaatsvinden om veiligheidsredenen. Het accepteren van een dergelijk onjuist argument betekent dat we ons neerleggen bij de praktijk van collectieve straf die tot doel heeft om Palestijnse burgers hun recht te ontzeggen op leven, (fysieke) veiligheid, arbeid en de vrijheid van verkeer en toegang.

Al Mezan herhaalt zijn krachtige veroordeling van de voortdurende Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers. Palestijnse vissers en boeren moeten hun beroep in vrijheid kunnen uitoefenen zonder angst voor onwettige aanvallen. Deze aanvallen, in strijd met de regels van het internationaal humanitair recht, ontnemen hen het recht op levensonderhoud en een adequate levensstandaard. Deze aanvallen hebben geleid tot arrestatie, letsel en het doden van de vissers.

Daarom herhaalt Al Mezan zijn oproep aan de internationale gemeenschap om snel in te grijpen om de Israëlische mensenrechtenschendingen te beëindigen. Volgens Al Mezan is de Gazastrook deel van de bezette Palestijnse gebieden (OPT). De overeenkomsten tussen Israël en Palestina, waaronder de Oslo-akkoorden, geven de IOF geen vrijstelling van zijn verplichtingen uit hoofde van de internationale wetgeving. Israël is verplicht om zijn schendingen te beëindigen en om de mensenrechten van de Palestijnen in de bezette gebieden te respecteren.

 

GAZA2014banner (1)

klik op banner voor meer informatie