188466_167176986666117_4154621_n

Al

Al Mezan Center for Human Rights

has the Consultative Status with the United Nations

Economic & Social Council (ECOSOC)

9 juli 2014

Misdadige aanvallen door Israel op twee woonhuizen met 11 doden en 23 gewonden. Daders moeten vervolgd worden en burgers beschermd zegt Al Mezan 

De Israelische bezettingsmacht zorgde voor een escalatie met haar aanval op de Gazastrook op maandag 7 juli met ten minste 104 luchtaanvallen tot dinsdagmiddag. Vanaf dinsdag 8 juli 2014 is het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de huidige militaire operatie van de Israelische bezettingsmacht gestegen naar 35 waaronder 7 kinderen en 3 vrouwen. 297 raakten gewond waarvan 71 kinderen en 66 vrouwen. Het aantal beschadigde huizen is gestegen naar 268 waarvan 40 compleet vernietigd zijn in doelbewuste aanvallen.

Twee voorbeelden van zulke aanvallen

Volgens onderzoekers van Al Mezan ter plaatse vuurde op dinsdag 8 juli rond drie ’s middags een Israelische drone een waarschuwingsraket af op het huis van Odeh Kawari in de stad Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. De bewoners van het huis verlieten daarop het huis. Echter tientallen buren verzamelden zich voor het huis en velen gingen naar het dak in de veronderstelling dat het huis met zoveel duidelijk zichtbaar aanwezige burgers niet zou worden aangevallen. Na tien minuten bombardeerde het Israelische bezettingsleger het huis met zware raketten. Het huis werd compleet vernietigd waarbij 7 burgers werden gedood waaronder 6 kinderen en 28 mensen gewond raakten.

De namen van de geidentificeerde slachtoffers zijn:

Ammar Judeh, 18 jaar

Hussein Kawri’, 13 jaar

Mohammed rahim Kawari’ 50 jaar

Basim Kawari’, 10 jaar

Mohammed Ali Kawari’, 12 jaar

Abdallah Kawaei’, 6 jaar

Qasim Odeh, 12 jaar

Seraj Abdel Al, 8 jaar

Bij een andere aanval op een huis schoten gevechtsvliegtuigen twee raketten af op het huis van Mohammed Hamad in de noordelijke stad Beit hanoun. Het resultaat: 6 doden waaronder 5 burgers en 5 gewonden waaronder 4 kinderen.

De namen van de geindentificeerde slachtoffers zijn

Hafedh Hammad, 37 jaar

Soha Hammad, 30 jaar (Hafedh’s vrouw);

Rasmiyeh Hammad, 67 jaar (Hafedh’s moeder);

Ibrahim Hammad, 35 jaar (Hafedh’s broer);

Mahdi Hammad, 40 jaar (Hafedh’s broer);

Dina Hammad, 21jaar (Mahdi’s dochter).

De gewonden zijn:

Yanis Hammad, 20 jaar (Mahdi’s zoon);

Mohammed Hammad, 17 jaar (Mahdi’s zoon);

Kenan Hammad, 4 jaar (Mahdi’s zoon);

Nour Hammad, 6 jaar (Hafedh’s zoon); en

Mohammed Hammad, 5 jaar (Hafedh’s zoon).

Al Mezan veroordeelt deze criminele akties krachtig. Gewapende aanvallen die doelbewust gericht zijn op burgers en niet proportioneel zijn vormen oorlogsmisdaden die onderzocht en bestraft moeten worden. Het vermoorden van burgers inclusief kinderen vindt plaats in een schaamteloos stilzwijgen van de internationale gemeenschap die tot dusverre geen pogingen heeft ondernomen om de aanvallen op burgers te laten stoppen.  

Nu de situatie in de Gazastrook met het uur verslechtert herhaalt het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten haar krachtige veroordeling van de escalerende agressie van de Israelische bezettingsmacht tegen de Gazastrook. Het onder vuur nemen van huizen, moskeeen en andere civiele doelen vormt een ernstige escalatie van de vijandelijkheden. Zulke operaties roepen herinneringen op aan eerdere grootschalige militaire operaties in 2009 en 2012 die in strijd waren met de regels van het internationaal recht en waarbij honderden burgers het leven lieten.

Al Mezan roept de internationale gemeenschap dringend op om in te grijpen om verdere escalatie te voorkomen en om de israelische agressie te stoppen. Effectieve internationale interventie is noodzakelijk ter voorkoming van meer burgersslachtoffers.

Er moet een einde komen aan de cultuur van straffeloosheid die grove schendingen van mensenrechten jaar na jaar in stand houdt. Zolang de internationale gemeenschap niet breekt met deze houding zullen de burgers in de Gazastrook een hoge prijs blijven betalen.

 

zie verklaring in het Engels

zie beelden van de aanval