188466_167176986666117_4154621_n

 

 

Al Mezan Center for Human Rights

has the Consultative Status with the United Nations

Economic & Social Council (ECOSOC)

 

 15 juli 2014

Israelische leger doodt 194 mensen waarvan 95 in of vlakbij hun huis. Al Mezan eist internationale bescherming voor burgers in Gaza.

Op de negende dag van de Israelische aanval Operatie beschermende rand gaat de Israelische bezettingsmacht door met aanvallen op huizen zonder waarschuwing vooraf aan de bewoners. Tientallen burgers zijn in dergelijke luchtaanvallen gedood inclusief aanvallen met zogenaamde waarschuwings raketten. Het bezettingsleger voert de beschietingen aan de grens op en veroorzaakt grote branden op landbouw velden.
Het aantal slachtoffers is nu, dinsdag 15 juli om 13.00 uur ’s middags 194 waaronder 37 kinderen en 28 vrouwen. Volgens onderzoek van AL Mezan zijn 141 daarvan (dus ruim 72%) burgers. In veel andere gevallen gaat het om mensen waarvan bekend is dat ze lid zijn van Palestijnse facties maar niet deelnamen aan de strijd. Minstens 95 slachtoffers werden in of vlakbij hun huis gedood. 76 daarvan in directe aanvallen op hun huis. Op slechts 5 personen na waren alle slachtoffers burgers die niet aan de strijd meededen. Daaronder waren 27 kinderen en 21 vrouwen. 17 anderen werden in de nabijheid van hun huis gedood. Slechts 3 daarvan waren strijders.
Tot dit moment zijn in totaal minstens 1218 personen gewond geraakt waaronder minstens 330 kinderen en 270 vrouwen. Ten minste 1200 huizen zijn (zwaar) beschadigd en nog eens 265 compleet vernietigd. Daarnaast zijn 25 scholen, 37 moskeen, een ambulancecentrale, 13 kantoren van NGO’s, 38 vissersboten en 4 ziekenhuizen beschadigd of verwoest.

Drone aanval
Op maandag 14 juli om ongeveer kwart voor zeven ’s avonds vuurde het bezettingsleger met een drone een raket op het huis van Yousef Abu Issa, 58 jaar oud. De bewoners waren thuis in afwachting van het begin van de iftar maaltijd
De aanval veroorzaakte ernstige schade aan het huis en alle tien inwoners raakten gewond waaronder ook een vijf dagen oude baby. De moeder van de baby raakte gewond aan haar borst.
De lijst met gewonden luidt als volgt:
-Yousef Abu Issa, 58 jaar; verwondingen aan benen en ogen.
-Zijn vrouw Feryal Abu Issa, 58 jaar; verwondingen aan buik en armen.
-Zijn dochter Hadeel Abu Issa, 31 jaar ernstige verwondingen aan hoofd, rug, en buik.
-Zijn zoon Hassan Abu Issa, 21 jaar verwondingen aan de ledematen
-Zijn zoon Jehad Abu Issa, 22 jaar; verwondingen aan hoofd en armen
-Zijn zoon Hayil Abu Issa, 29 jaar; verwondingen aan verschillende delen van het lichaam
-Nada Abu Issa, 27 jaar (moeder van baby Nour); verwondingen aan de borst
-Nour Abu Issa, 5 dagen oud; verwondingen aan de ledematen

Op maandag 14 juli om omstreeks half acht ’s morgens verklaarden dokters in het Europese Gaza ziekenhuis de dood van Ziyad Al Shawi, 42 jaar, een medewerker van het gemeentelijke waterbedrijf(CMWU). Al Shawi bezweek aan verwondingen die hij had opgelopen toen zijn auto door een raket werd getroffen. Dit gebeurde op zaterdag 12 juli omstreeks 11.05 uur in de ochtend in de Abu Bakr Straat, ten westen van Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

Op maandag 14 Juli bombardeerden Israelische drones het huis van Ahmad Sheikh Al-Eid, in het noorden van Rafah. De mensen die zich op dat moment in het huis bevonden ontvingen vooraf geen waarschuwing. Als gevolg daarvan verloren drie mensen het leven. Omar Abdullah Sheikh Al-Eid, 27 jaar; zijn broer Jehad Ahmad Abdullah Sheikh Al-Eid, 36 jaar; en zijn dochter Sara Sheikh Al-Eid, 4 jaar oud. Hun broer Mahmoud Sheikh Al-Eid raakte gewond.

Op maandag 14 juli om omstreeks 9.52 uur Israelische drones vuurden een raket op het huis van Hamada Dheir, 32 jaar. De aanval vond plaats op het moment dat hij zijn huis verliet in het noorden van Rafah. Hij raakte zwaar gewond en werd overgebracht naar het Europese Gaza ziekenhuis in Khan Younis. Zijn verwondingen op zijn hele lichaam waren ernstig. Eén been moest worden afgezet. Hij was niet betrokken bij een politieke groepering of een gewapende tak daarvan.

Op dinsdag 15 juli om omstreeks 5.50 uur Israelische drones bombardeerden het huis van Mohammed Zurob in Al Nasser een plaatsje ten noorden van Rafah. De bewoners waren niet vooraf gewaarschuwd. Boshra Khalil Zurob, 53 jaar, de vrouw van Zurobs oom die naast hen woonden kwam polshoogte nemen en werd dodelijk getroffen door een tweede raket die op het huis werd afgevuurd. Ahmad Zurob, 25 jaar, raakte gewond bij de aanval.

Op dinsdag 15 Juli, omstreeks 7.00 uur verklaard medisch personeel van het Europese Gaza ziekenhuis de dood van Sulaiman Salama Abu Luli als gevolg van verwondingen die hij had opgelopen bij een raket aanval op woensdag 9 juli om omstreeks 12.55 uur. De aanval richtte zich op een groep burgers in het Al Shawka gebied ten oosten van Rafah. Ook Abdel Hadi Al Soufi, 24 jaar, werd gedood, en Hussein Kullab liep lichte verwondingen op.

Het Al Mezan Centre for Human Rights herhaald zijn krachtige veroordeling van de ernstige schendingen van het internationaal recht, met name de talloze disproportionele aanvallen die geen onderscheidt maken tussen militaire- en burgerdoelen. Alle bewuste aanvallen op burgers en burgerdoelen zijn ernstige schendingen van het internationaal recht en grenzen aan oorlogsmisdaden. Het gebruik van raketten ter waarschuwing en het feit dat bewoners geen tijd krijgen om het huis te verlaten maakt het Israelische bezettingsleger volledig verantwoordelijk voor het hoge aantal burgerdoden en voor de schade aan de civiele infrastructuur.
Al Mezan roept de internationale gemeenschap op om deze aanvallen zo spoedig mogelijk te doen stoppen. De internationale gemeenschap moet ingrijpen om ervoor te zorgen dat de aanvallen op woonhuizen, moskeen, ziekenhuizen, politiebureau’s en NGO’s onderzocht en vervolgd worden volgens de normen van het internationaal recht.
Al Mezan dringt er bij de internationale gemeenschap en vooral de partijen aangesloten bij de vierde Geneefse Conventie op aan om snel en dwingend op te treden en zodoende te zorgen voor effectieve bescherming van de burgerbevolking van de Gazastrook.

verklaring in het Engels