Van onze partner de Palestine Medical Relief Society hebben wij weer een nieuw verslag binnen gekregen

Gaza, 23 augustus 2014

115_epicAan een wapenstilstand van acht dagen kwam een ​​einde toen Israël op dinsdagavond 19 augustus zijn aanvallen tegen de Gazastrook hervatte. Het Israëlische offensief dat al  meer dan zes weken gaande is heeft tot nu toe bijna 2.100 doden en 10.500 gewonden gekost

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, zijn meer dan 3.000 kinderen gewond geraakt, waarvan er naar schatting 1.000 zullen lijden onder een levenslange handicap. De Verenigde Naties schatten dat minstens 373.000 kinderen directe en gespecialiseerde psychosociale ondersteuning nodig. Berekend op basis van het totale aantal gedode volwassenen zijn er naar schatting 1500 kinderen wees geworden.

De PMRS blijft haar dienstverlening aan het publiek verlenen en heeft mobiele veld teams om diensten te verlenen aan de ontheemden die in de scholen verblijven.

De PMRS heeft elf teams die medische zorg en  psychosociale diensten bieden en voorziet in de verzorging van gewonde mensen en hulpmiddelen biedt aan gehandicapte mensen. De teams verdelen ook humanitaire hulp. Tot nu toe, bezochten onze teams in totaal 54 scholen die dienst doen als schuilplaats voor in totaal 113.868 mensen.

De situatie in de opvang is niet stabiel. Mensen, wier huizen licht beschadigd zijn keren meestal terug naar hun huis tijdens de wapenstilstand. Maar na nieuwe Israëlische aanvallen zijn ze weer teruggekeerd naar de scholen onzeker van wat nog komen gaat.

Schade aan PMRS klinieken
Als gevolg van de aanhoudende Israëlische bombardementen, heeft een aantal klinieken van de PMRS schade opgelopen. In een aantal gevallen waren we in staat om de schade te herstellen en weer open te gaan. Andere lokaties blijven tot nu toe gesloten.

GAZA2014banner (1)