Vanwege het grootschalige geweld in en tegen Gaza dat al een aantal dagen duurt hier een verslag van blogger Abu Pessoptimist. Verder ook een verklaring van de Israelische vredesbeweging Gush Shalom

Het dodental in Gaza, in het door Israel ontketende nieuwe conflict in Gaza, staat sinds woensdagmorgen op 23, zo heeft het ministerie van Gezondheid in Gaza bevestigd. De aantallen gewonden lopen in de tientallen. Volgens twitteraar Omar Ghayeb gaat het om een 70-tal en zijn onder hen 13 vrouwen en 30 kinderen.
Een vader, Rafat Mohammed ‘Ayad werd gedood met zijn twee kinderen Ismali en Amir tijdens een bombardement op de Tuffah-regio ten oosten van Gaza-stad, zo meldde Wafa. Een andere Israelische aanval was gericht op een man op een motorfiets in de wijk Zaytoun. Weer twee anderen bij en aanval op een groepje mensen ten oosten van Gaza-stad. Er waren meer aanvallen in Gaza-stad en ook in Khan Younis.  In totaal ging het om meer dan 50 luchtaanvallen en 21 gevallen van beschietingen met granaten. Ten minste 48 huizen zijn gedeeltelijk of geheel verwoest, een veel groter aantal liep (ernstige) schade op. Verder werden zeven motorfietsen onder vuur genomen en groentemarkten, kippenfarms, landbouwgebieden, huizen in Deir al-Balah, en parken en landbouwgebieden, naast militaire posten van (vooral) de Islamitische Jihad.
Israel beweert (zoals altijd) dat de meeste slachtoffers militanten van de Islamitische Jihad zijn. Zoals ook in het geval van eerdere oorlogen in Gaza is daar geen bewijs voor. Wel is uit de namen duidelijk dat zeker in twee, of drie gevallen meerdere doden tot één en dezelfde familie behoorden. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat ook woonhuizen doelwit van aanvallen zijn.
Israel ligt intussen voor een tweede dag onder vuur. Er zijn volgens de kant Haaretz meer dan 300 raketten op Israel afgevuurd, waarvan 90% zou zijn onderschept door de ”Iron Dome”, Israels raketafweersysteem. Ondertussen lijken de kansen dat generaal Gantz een kabinet Gantz-Netanyahu zal gaan vormen te zijn toegenomen. De strategie van Netanyahu om een aanval op Gaza te beginnen teneinde zijn hachje te redden zou vruchten af kunnen werpen.

blog Abu pessoptimist

_______________________________________________________________

Verklaring Gush shalom

Een oorlog om Netanyahu op zijn troon te houden

Netanyahu sleurt ons mee in een nieuwe gevaarlijke oorlog die beide volkeren tragedie zal bezorgen – alleen om premier te blijven.
De oorlog zal alleen dood, lijden en pijn aan beide kanten brengen. Wij eisen de enige echte oplossing voor de situatie: een einde aan de belegering in Gaza, een einde aan de bezetting en het streven naar een rechtvaardige vrede tussen Israëli’s en Palestijnen.

Honderdduizenden van ons werden vanmorgen wakker van de alarmen van de luchtaanval, maar toch wordt van ons verwacht dat we zwijgen. Buiten vliegen raketten en het is geen tijd voor politiek wordt ons verteld, want er is een oorlog. Maar deze oorlog is politiek.
En diegene die de prijs betalen zijn wij – de gewone mensen. Vrouwen, kinderen en mannen aan beide kanten van de grens en overal.

De resultaten van deze oorlog kunnen een ‘regering van nationale eenheid’ zijn of algemene verkiezingen, maar één ding is zeker: het zal geen  vrede en veiligheid brengen voor de bevolking van Zuid- Israël noch de humanitaire crisis in Gaza oplossen. Het is tijd om te roepen: “Genoeg!” Netanyahu en zijn overgangsregering heeft geen mandaat om ons de oorlog in te slepen. We zeggen nee tegen een oorlog waarvan het hoofddoel is hem in het zadel te houden. We zeggen nee tegen moorden, lijden en angst!

Het is moeilijk om de politieke belangen niet te zien achter de timing van de moord op Baha’ Abul Atta, een leider van islamitische Jihad, wat leidde tot de huidige raket aanval. En in feite volgde de politieke winst voor Netanyahu onmiddellijk: president Rivlin en de meeste partijleiders steunen nu de regering, en de media staan direct klaar om de weinigen te berispen die wel kritiek durven uiten.

Tegen de tijd dat iedereen wakker wordt, is het misschien te laat. Dit is het moment, burgers, om onze stem te laten horen, luid en duidelijk.

Wanneer een oorlog wordt gevoerd voor politieke doeleinden, zijn zij die het hele jaar door lijden diegene die vergeten worden en al vele jaren – de inwoners uit het Zuiden die in voortdurende angst leven en de inwoners van Gaza, die al jaren lijden onder een humanitaire crisis die alleen maar erger wordt. Ook deze keer zal het geweld, net als de vorige keren hen niet helpen. Het enige dat wel zal helpen is een overeenkomst en het opheffen van de blokkade opgelegd aan Gaza. Elke stem tegen deze onnodige oorlog is een stem voor de mensen aan beide kanten van de Gaza-grens en voor een betere toekomst voor iedereen.