P1060775

Johan spreekt de demonstranten toe

Mensen wat goed dat jullie hier allemaal zijn!! Wij van vrouwen in Het Zwart, mensen in het Zwart, vele jaren terug in Jeruzalem begonnen, staan hier al 12 jaar om met stille wakes aandacht te vragen voor het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan en het publiek daarvan bewust te maken. Heel goed dat jullie ons vanmiddag komen versterken!! Maar op dit moment past geen stille wake meer, we kunnen niet meer stil zijn, we moeten onze stem verheffen!!

Het is nu de vierde zaterdag dat we hier in Groningen aandacht willen vragen voor de vele slachtoffers, waaronder veel kinderen, van het vreselijke geweld in Gaza. Er was gisteren een tijdelijk staakt het vuren, maar snel weer voorbij, het moet nu echt helemaal stoppen en wel direct, daartoe willen we allen oproepen die daar iets aan zouden kunnen doen, de Arabische landen, Amerika, Europa en onze eigen regering, ja onze eigen regering is nu wel druk is met de vliegramp, maar daarvoor dan? Ze weten toch hetzelfde als wij weten? Waarom zo ontwijkend, zo hypocriet, !! Rutte en Timmermans DOE TOCH IETS!!!
We kunnen van hier de situatie moeilijk precies beoordelen, en keuren niet alles goed wat Hamas doet, maar het lijkt er zeer sterk op dat het Israëlische Leger zware oorlogsmisdaden pleegt, en dat Israël via de media de zaken zeer sterk verdraaid weergeeft, zelfs hun eigen bevolking een rad voor ogen draait wat ook onze media voor een groot deel overnemen. Dat kunnen we toch niet accepteren, dat kunnen we toch niet tolereren ??!! Dat kunnen Westerse landen toch niet accepteren en tolereren!!!!
Dit zal op korte termijn, zo snel als mogelijk is moeten stoppen
Direct daarop zal de lange termijn op tafel moeten komen: Dat is de diepe achterliggende oorzaak van dit geweld: het grote onrecht dat het Palestijnse volk al vele jaren wordt aangedaan, voor Gaza vooral de nu 7 jarige zeer harde blokkade, maar er is veel meer.

Wij houden hier al 12 jaar dit bordje omhoog: Stop de bezetting!

En al 7 jaar dit bordje: Stop de blokkade van Gaza!

Ook al 12 jaar: Breek af die MUUR!, die zoveel ellende veroorzaakt.

Dit zijn zo drie statements, maar er zijn wel 50 punten te noemen waarin de Palestijnen onrecht wordt aangedaan, de nederzettingen, de vele checkpoints op eigen Palestijns gebied, grote beperking van bewegingsvrijheid , kinderen gevangen houden zonder proces, veel politieke gevangenen zonder proces vasthouden,  geweldloze acties met geweld uit elkaar drijven, boeren land afpakken, olijfbomen vernielen, huizen verwoesten enz. enz.
Er wordt vaak gezegd dat het probleem zo ingewikkeld is, en bij sommige details kan dat zo zijn, maar de grote lijn is erg eenvoudig:
Het Palestijnse volk wordt al vanaf 1948 groot onrecht aangedaan en het kan niet anders dan dat dit zal moeten veranderen!
Dus blijft ons nu nog maar één ding over: algemene oproep doen tot de BDS- beweging, oftewel boycot en sancties van alles wat de Israëlische Bezetting in stand houdt, en dat net zolang tot de Israëlische regering hun houding en hun beleid wil veranderen!

Zou dit ooit wel kunnen? Zijn wij niet naïef om dit als buitenstaanders vanuit de verte te beweren?? Vanmorgen in mijn dagblad een interview met de Israëlische schrijver Nir Baram. In grote lijnen beweert hij hetzelfde als wij. Ik zal 2 zinnen van hem citeren:
“Ik hoop dat er eindelijk iets gebeurt dat de Israëliers uit hun levensleugen zal wekken, en we in gesprek gaan met de Palestijnen om de bezetting zo snel mogelijk te beëindigen, niet over 5 jaar maar nu meteen!” De verslaggever zegt dat dit toch bijna niet mogelijk is? Baram zegt: “Het zal niet gemakkelijk zijn maar ik zie tekenen van hoop en daarvoor zal ik blijven vechten. Ik vraag niet om de maan—alleen om vrede.”

Wij kunnen dat beamen: we vragen niet om de maan maar om vrede!! NU!!

 

GAZA2014banner (1)