Het NRC meldt:

Het Israëlische leger heeft de afgelopen uren haar offensief in het noorden van de Gazastrook opgedreven en zeker tientallen Palestijnen gedood. Dat schrijven persbureau Wafa en nieuwszender Al Jazeera. Israëlische tanks zijn eerder op de dag het vluchtelingenkamp Jabalia binnen gereden en hebben evacuatiecentra omsingeld en aangevallen. Verschillende woonwijken werden onder vuur genomen. Israëlische drones zouden ook het vuur hebben geopend op ambulances nabij een UNRWA-kliniek in het centrum van Jabalia. Met name het oostelijke deel van Jabalia was doelwit voor Israëlische gevechtsvliegtuigen, waarbij Wafa spreekt van meerdere doden. Een exact aantal is niet bekend.

Nog noordelijker nabij de grens met Israël in de stad Beit Lahia maakt Wafa melding van twaalf dodelijke slachtoffers die naar het mortuarium van het Kamal Adwanziekenhuis werden gebracht als gevolg van een Israëlische aanval. Zowel in Jabalia als Beit Lahia heeft het Israëlische leger inmiddels verschillende bevelen „tot evacuaties” uit gestuurd — net als in de zuidelijke stad Rafah. Die gedwongen evacuatie is vaak het sein voor een nieuwe Israëlische aanvalsgolf in de gebieden, waar Hamas zich volgens het Israëlische leger zou hebben gehergroepeerd.

Nieuwszender Al Jazeera maakte zondagochtend melding van 45 nieuwe dodelijke slachtoffers die in het het Al-Aqsa-ziekenhuis in het centraal gelegen Deir al-Balah werden binnengebracht.

Tegenover Al Jazeera laat een woordvoerder van het lokale veiligheidstak van het binnenlandministerie in Gaza weten dat geen van de ziekenhuizen in het noordelijke Gazastrook nog in bedrijf zijn, vanwege aanhoudende offensief en de grote brandstofgebreken van de afgelopen half jaar. Eerder hadden de Verenigde Naties gewaarschuwd voor nieuwe tekorten vanwege de grotendeels in stand gehouden Israëlische blokkade. Sinds het Israëlische leger afgelopen zondag de grensovergang bij Rafah heeft gesloten zijn geen hulpvrachtwagens meer de Gazastrook binnengekomen.

bron: Tientallen doden bij hernieuwd Israëlisch offensief in noorden van Gaza, waar alle ziekenhuizen platliggen – NRC