Op zondag 17 november zal voor het eerst een theaterstuk dat in Gaza wordt opgevoerd, een moderne bewerking van Hamlet, via een livestream te zien zijn in Groningen en wel in het vrijdagtheater aan de noorderbuitensingel 11. Het begint om 17.00 uur kaarten zijn hier te koop. Het stuk wordt via boventiteling vertaald uit het Arabisch.

toelichting op het toneelstuk

Gaza is een gebied van 6×40 kilometer langs de kust van de Middellandse Zee. We zien er van alles over in het nieuws. Twee miljoen mensen wonen er, waarvan de helft jonge mensen. Zij zijn geïsoleerd van de buitenwereld. In een livestream vanuit Gaza van de voorstelling Hamlet gaan Regisseur Rafat Al Aydeh en 9 jonge acteurs van Theater Day Productions op zoek naar verandering. Samen met Shakespeares wereldberoemde held, gaan zij over grenzen en eisen hun plaats op. Zij verbinden deze klassieker aan de gebeurtenissen op straat en de politieke en sociale manipulaties van ieders leven in Gaza.

De voorstelling wordt voorafgegaan door een inleiding van David van Griethuysen die samen met Lard Adrian afgelopen zomer in Gaza met de acteurs van Hamlet heeft gewerkt. Na de voorstelling volgt een gesprek tussen de makers en toeschouwers in Gaza en Groningen.

De livestream is onderdeel van de vierjarige samenwerking onder de titel Van Groningen naar Gaza en Terug tussen Theater Day Productions, stichting Groningen-Jabalya, NNT/Guy & Roni, Het Houten Huis, De Steeg, De Noorderlingen, Grand Theatre en Jonge Harten Theaterfestival.

zie ook de site van het Jonge Hartenfestival