poster_site

Op dinsdag 9 december om 14.00 uur(!) wordt in het Universiteitstheater door de Palestijnse theatergroep Theatre Day het stuk “the Game”, over het leven in Gaza, gespeeld. De acteurs die het stuk oorspronkelijk zouden spelen mochten van Israël Gaza niet uit, maar er zijn vervangers gevonden uit de Westbank. Het is gericht op jongeren, maar voor ouderen ook interessant.  De Stichting Groningen-Jabalya heeft de komst naar Groningen mogelijk gemaakt.

The Game is een absurdistische komedie, die gebaseerd is op de situatie van voortdurende schaarste in Gaza. Doordat Israël de grenzen controleert, is het nooit zeker welke artikelen voorhanden zijn en welke niet. Het leven van de vier vrienden in Plan B – The Game wordt volledig in beslag genomen door dingen die er níet zijn: cola, scheermesjes, wc-papier. Ze maken de wildste plannen om de spullen die ze nodig hebben toch te pakken te krijgen. In hun plannenmakerij wordt de harde realiteit uiteindelijk bijna een spel. Want hun fantasie kent geen grenzen.
Het stuk is geschreven door Jackie Lubeck en geregisseerd door de Nederlandse theatermaker Jan Willems. Plan B – The Game wordt gespeeld in het Arabisch met Nederlandse boventiteling.

Na afloop van iedere voorstelling spelen acteurs van de Rotterdamse jongerentheatergroep Het Waterhuis de Aftermath. In de Aftermath proberen twee jongens grip te krijgen op wat ze zojuist in Plan B – The Game gezien hebben. Daarbij betrekken ze zowel het publiek als de Palestijnse spelers. Want hoe zit het daar in Gaza nou écht? En wat betekent het om onder moeilijke omstandigheden theater te maken?