There can be no peace without justice,” zei H.E. Rawan Sulaiman, het hoofd van de Palestijnse Missie in Nederland, meermaals op 25 april in het Forum. Samen met studentenverenigingen SIB en Siduri en de gemeente Groningen organiseerde Groningen-Jabalya een bijeenkomst rond het thema Palestina: uitdagingen, kansen, vrede en hoop.

 

Een grote en diverse groep van zowel studenten als Stadjers was op komen dagen om te luisteren naar verschillende sprekers. De avond werd geopend door de gemeente en Jan Keulen, die de discussies leidde en sprekers aan het publiek voorstelde. Groningen-Jabalya gaf een toelichting over de banden tussen de twee gemeentes en hoe er door de jaren heen samen is gewerkt aan een betere toekomst voor jongeren in Gaza. Hierop volgde een toespraak van H.E. Sulaiman, die inging op de recente ontwikkelingen en haar hoop op gerechtigheid en vrede voor de Palestijnse bevolking. Hierbij sprak ze niet alleen over het nieuws, maar ook over haar persoonlijke leven en haar wensen voor haar kinderen, gehuld in een traditioneel geborduurde jurk. Erik Ader, voormalig ambassadeur, vertelde over zijn bijzondere familiegeschiedenis, verder beschreven in zijn boek Oorlogen en oceanen. Net als zijn vader zet hij zich in voor een bevolkingsgroep die onrecht wordt aangedaan.

De gastsprekers en organisatoren met derde van links mevrouw Sulaiman en uiterst rechts Erik Ader

Er kwamen verschillende vragen vanuit het publiek, voor Erik Ader, maar ook vooral voor Rawan Sulaiman. Vragen gingen onder andere verder in op de ervaringen van Erik Ader en zijn familie, de eenzijdigheid van de berichtgeving over Palestina in Westerse media en de visie van H.E. Sulaiman op de twee-statenoplossing. Het publiek was het zeker niet overal mee eens en sommige vragen waren behoorlijk kritisch. Er ontstond daardoor niet alleen een levendige discussie tussen de toehoorders en de sprekers, maar ook in het publiek onderling. Na het officiële eind van de avond bleven er dan ook veel bezoekers hangen om het onderwerp nog verder na te bespreken en misschien zelfs tot nieuwe inzichten te komen. 

Adinda Wisse