persverklaring

Het bestuur van de Stichting Groningen-Jabalya heeft met afgrijzen kennis genomen van het door Israël aangerichte bloedbad in de Gazastrook. De aanval op de VN school waarbij dertig burgers omkwamen staat in Jabalya kamp. Het totale dodental in Gaza bedraagt ruim 1400 en er zijn 5400 gewonden. Dit enorme aantal slachtoffers is voor de medische organisaties nauwelijks te verwerken. Door de boycot was er al een groot gebrek aan medische middelen voor het begin van de oorlog en dat is nu met zoveel (zwaar)gewonden ronduit catastrofaal. De slachtoffers zijn voor het grootste deel burgers. Ook de bevolking van de stad Jabalya – waar de stad Groningen de bouw van een jongerencentrum heeft gefinancierd – wordt door deze Israëlische bombardementen zwaar getroffen. Naar schatting is twintig procent van de slachtoffers inwoner van Jabalya

We betreuren het dat Hamas – als reactie op het schenden van het bestand door Israël – de raketaanvallen heeft hervat, maar de verantwoordelijkheid voor de escalatie van geweld ligt volledig bij Israël, dat geen reden heeft voor een zo barbaarse, op de burgerbevolking gerichte aanval. De Stichting roept de regering op dit optreden te veroordelen. Verder roepen wij de regering op om alles te doen wat in haar macht is om de blokkade van Gaza, die leidt tot verhongering van en moord op het Palestijnse volk in Gaza, te doorbreken. Tevens roepen we de regering op om het initiatief van Frankrijk te ondersteunen om te komen tot een eigen Europees initiatief om een einde te maken aan het geweld.

De Stichting Groningen-Jabalya start opnieuw een inzamelingsaktie voor medische en humanitaire hulp onder het motto Groningen voor Jabalya. Want hulp is hard nodig! Steun de PMRS. Stort nu!
Giro 66 87 678 t.n.v. Stichting Groningen-Jabalya o.v.v. “PMRS”.

zie ook artikel van voorzitter Jan Keulen