PERSVERKLARING

Stichting Groningen-Jabalya maakt zich enorme zorgen over de actuele oorlogssituatie in Gaza.

Het dodental onder de burgerbevolking loopt op naar meer dan 37.000, waaronder 15.000 kinderen, veel vrouwen, 192 journalisten en talloze hulpverleners. De stichting heeft vanouds een band met de gemeente Jabalya, ten noorden van Gaza stad. Ooit is daar met hulp en geld van de gemeente Groningen een jeugdcentrum gebouwd om kinderen in Jabalya onderwijs en culturele activiteiten te laten ontplooien. Door de hevige en aanhoudende bombardementen van de Israëliërs in dit gebied, kunnen we – nu bijna acht maanden na het uitbreken van de oorlog- spreken van een totale verwoesting. Ook de school is er niet meer want deze is met de grond gelijk gemaakt. Net als de school in het vluchtelingenkamp Nuseirat die recent is aangevallen met als resultaat 40 doden en veel zwaargewonden, waaronder kinderen.

Stichting Groningen-Jabalya roept de Nederlandse regering dringend op haar invloed aan te wenden om deze genocide te stoppen en de economische en militaire banden met Israël te verbreken. Neem een voorbeeld aan landen in Europa als Spanje, Ierland, Noorwegen en Slovenië die de Palestijnse staat erkennen en Spanje en Turkije die zich aansluiten bij de genocide zaak die Zuid-Afrika aanspande bij het Internationaal Gerechtshof.

Stichting Groningen-Jabalya verklaart zich dan ook solidair met de actievoerders die momenteel het Harmonieplein van de Rijksuniversiteit Groningen bezetten. Zij willen duidelijk maken dat de RUG de formele partnerschappen met de Ben Gurion Universiteit, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, de Technion en de Universiteit van Tel Aviv moeten verbreken van wege de nauwe banden met de wapenindustrie ( Elbit Systems, IAI en Rafael) die Israël voorzien van een breed scala aan wapens, militaire uitrusting en surveillance-technologie. Neem een voorbeeld aan veel buitenlandse Universiteiten zoals in Gent, Dublin, diverse Spaanse en Zuid-Afrikaanse instellingen die onlangs hun banden hebben verbroken. ( voor meer info over samenwerking tussen nederlandse en Israëlische universiteiten: Documenting Academic Complicity )

Stichting Groningen-Jabalya vraagt zich ook af waarom de Nederlandse regering met twee maten meet: de banden met Rusland werden binnen no time na de invasie van Oekraïne verbroken, zelfs voor een landelijke oproep tot boycot, maar weigert, als het om Palestina gaat, een ferm standpunt in te nemen of sancties op te leggen.

Stop de genocide in Palestina!!!!