Begin december was Mohammed Azaiza in Groningen op bezoek. Hij is medewerker van Gisha een Israelische mensenrechtenorganisatie die opkomt voor de rechten van de Gazaanse bevolking. Voor zijn verhaal zie het interview in ons december nummer van de Jabalya nieuwsbrief. Hij vertelde o.a over het Green girls project waarbij een aantal vrouwen het initiatief hebben genomen om groenten te verbouwen. Hieronder een filmpje met hun verhaal.

Maak kennis met de Green Girls – Aseel Alnajjar, Ghaidaa Qudaih en Nadin Rock, drie jonge vrouwen uit Khuza’a, in de Gazastrook, die eind 2020 een onafhankelijke landbouwonderneming begonnen. Toen ze afstudeerden aan de universiteit werden zij geconfronteerd met een arbeidsmarkt waar 80 procent van de vrouwen onder de 30 jaar werkloos is, dus bedachten zij iets anders. Zij zamelden een eerste bedrag in, huurden een klein stuk land in het oosten van de Gazastrook en gingen aan de slag.

De vrouwen stonden voor talloze uitdagingen als gevolg van de door Israël afgedwongen blokkade, die reizen blokkeert, de toegang tot cruciale materialen beperkt en de uitvoer van producten beperkt. Ondanks deze ontberingen geloven Aseel, Ghaidaa en Nadin in het bedrijf dat ze hebben opgebouwd en hebben ze grote plannen voor de toekomst. Ze dromen van de dag waarop ze hun onderneming kunnen laten groeien en hun succes kunnen delen met andere vrouwen in de Gazastrook.