Stichting Groningen -Jabalya veroordeelt Israëlische slachting in Gaza
en opent een bankrekening voor medische hulp.

 

Bij de grootste Palestijnse demonstraties sinds het begin van de ‘Mars van Terugkeer’ richtte het Israëlische leger maandag in Gaza een ware slachting aan. Scherpschutters doodden 55 betogers. Meer dan 2770 Palestijnen raakten gewond. De weken daarvoor werden tijdens de Mars van de terugkeer al meer dan 125 betogers gedood en zo’n 11.120 gewond. Dat de betogingen ondanks dit bloedbad doorgaan maakt duidelijk hoe wanhopig de situatie voor de bewoners van Gaza is.

Wij veroordelen het Israëlische bloedbad ten scherpste. De enige oorzaak hiervan is de nu al elf jaar durende blokkade. Israël moet de blokkade opheffen. De bevolking verdient een menswaardig bestaan.

In Gaza voltrekt zich een humanitaire ramp. Een ramp als gevolg van een blokkade, in strijd met het internationale recht, die de wereld al elf jaar lang gedoogt. Door die blokkade is het gebied ter grootte van anderhalf keer Texel hermetisch van de buitenwereld afgesloten via land, zee en lucht. Israël controleert de grenzen en alles wat naar binnen en naar buiten mag, met als gevolg grote tekorten aan alle basisbehoeften: schoon water, elektriciteit, bouwmaterialen voor huisvesting, zorg en medicijnen. Volgens de Verenigde Naties is het gebied in 2020 onbewoonbaar, maar velen denken dat dat eigenlijk nu al het geval is.

Om de slachtoffers van het bloedbad te steunen roepen wij Groningers op om geld te storten voor medische hulp op bankrekeningnummer NL 92 INGB 0006 6876 78 t.n.v. St. Groningen-Jabalya o.v.v. “noodhulp”. Het geld gaat naar de Palestine Medical Relief Society( PMRS), de belangrijkste onafhankelijke medische hulporganisatie in het gebied.

voor meer info over de PMRS kijk op onze donatiepagina

Op donderdag 17 mei  organiseert Groningen-Jabalya een bijeenkomst in het kader van de Naqba in het Heerenhuis, Spilsluizen 9, Groningen aanvang 20:00 uur

zie ook het interview met voorzitter Bert Giskes