De Stichting Groningen-Jabalya staat stil bij de vele onschuldige burgerslachtoffers van het geweld, die aan beide kanten gevallen zijn. Ons medeleven is met de nabestaanden.

Volgens internationaal recht heeft het Palestijns volk het recht zich met geweld te verzetten tegen de Israëlische onderdrukking. We veroordelen dan ook de eenzijdige verklaringen van de Nederlandse regering en politiek die dit recht ontkennen. Maar we veroordelen ook Hamas, dat met deze aanval op Israël (waarvan ze weten dat de weerwraak te verwachten is) het leven, de gezondheid en het welzijn van de bevolking van Gaza op het spel zet.

Na 16 jaar Israëlische militaire blokkade van Gaza voerden Palestijnse strijders een aanval zonder weerga uit, waarbij honderden Israëli’s werden gedood en gewond en burgers werden ontvoerd. De Israëlische regering lanceert luchtaanvallen, doodt honderden Palestijnen en verwondt duizenden, bombardeert woongebouwen en gaat voort met het plegen van oorlogsmisdaden tegen de belegerde Palestijnen in Gaza.

Deze escalatie komt niet uit de lucht vallen. Het Israëlische kabinet roept de oorlog uit, maar haar oorlog tegen Palestijnen begon meer dan 75 jaar geleden. Israëlische apartheid en bezetting – en de medeplichtigheid van Nederland aan die onderdrukking – zijn de bron van al dit geweld. Het afgelopen jaar heeft de meest racistische, fundamentalistische, extreem-rechtse regering in de geschiedenis van Israël haar militaire bezetting van Palestijnen in naam van de joodse suprematie meedogenloos opgevoerd. De gewelddadige kolonisten kregen alle ruimte en werden gesteund in uitzettingen en verwoestingen van huizen, massamoorden, militaire invallen in vluchtelingenkampen, niet aflatende belegeringen en dagelijkse vernederingen.

Al 16 jaar lang verstikt de Israëlische regering de Palestijnen in Gaza onder een draconische militaire blokkade door de lucht, over zee en over land, waardoor twee miljoen mensen gevangen worden gehouden, verhongeren en medische hulp wordt ontzegd. De Israëlische regering richt routinematig bloedbaden aan onder de Palestijnen in Gaza; tienjarigen die in Gaza wonen zijn in hun korte leven al getraumatiseerd door zeven grote bombardementen.
Al 75 jaar houdt de Israëlische regering de Palestijnen militair bezet, met een apartheidsregime. Palestijnse kinderen worden bij invallen voor zonsopgang door Israëlische soldaten uit hun bed gesleurd en zonder aanklacht vastgehouden in Israëlische militaire gevangenissen. Huizen van Palestijnen worden in brand gestoken door Israëlische kolonisten of verwoest door het Israëlische leger. Hele Palestijnse dorpen worden gedwongen te vluchten en verlaten hun huizen, boomgaarden en land dat al generaties lang in hun familie is.

Het bloedvergieten van vandaag en de afgelopen 75 jaar is rechtstreeks terug te voeren op de medeplichtigheid van Nederland, Europa en de VS aan de onderdrukking en de verschrikkingen die worden veroorzaakt door de militaire bezetting door Israël. De ongecontroleerde militaire financiering, diplomatieke dekking en miljarden dollars die uit de VS stromen, de economische en wetenschappelijk-militaire samenwerking met Europa maken het apartheidsregime van Israël mogelijk en versterken het.

Ook nu verklaren Nederland, de EU en de VS volledig achter Israël te staan. Daarmee geven ze aan Israël het signaal af dat alles is geoorloofd. Netanjahu heeft al gezegd Hamas volledig te willen vernietigen. Dat kan alleen door de Gazastrook inclusief de 2,3 miljoen inwoners volledig te verwoesten. Voor de bevolking in Gaza is het onmogelijk om te vluchten of te schuilen. Alle 2,3 miljoen inwoners in Gaza zijn dus in accuut gevaar en Nederland is mede verantwoordelijk voor een massaslachting die nu dreigt.

We roepen de Nederlandse regering op om de Israëlische regering nu eindelijk eens verantwoordelijk te houden voor de jarenlange schendingen van mensenrechten en oorlogsmisdaden tegen Palestijnen en de druk op te voeren door een handels- en economische boycot.