De dag dat ik werd geboren was waarschijnlijk de heetste dag van 1991 – dat is tenminste wat mijn moeder me vertelt. Maar ondanks dat ik een zomerbaby ben, ben ik het gelukkigst als het koud en nat is. Toen ik een kind was, gaf ik mezelf een paar bijnamen. Een daarvan was Wintervlinder. Ik tekende vaak vlinders en schreef die bijnaam erin op mijn schoolboeken en notitieboekjes op school. Toen ik naar de universiteit ging, wachtte ik opzettelijk tot het begon te regenen voordat ik vele dagen naar huis liep. De afstand tussen school en thuis was ongeveer 3 kilometer. Terwijl ik die wandeling ondernam, zou ik me energiek voelen door de regen. Het leek de stress die ik doormaakte te verlichten. De liefde voor regen is me bijgebleven. Ik vind het vooral leuk om in de winter mijn schoonouders te bezoeken.

Mijn schoonouders behoren tot een familie die tijdens de Nakba – de etnische zuivering van Palestina in 1948 – uit al-Majdal net ten noorden van Gaza zijn verdreven. Ze wonen nu midden in het vluchtelingenkamp Jabaliya. Het geeft enorm veel voldoening om een ​​warme kop thee te drinken en te luisteren naar regendruppels die op een tinnen dak vallen in het Jabaliya-kamp. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat het goed is voor de ziel.

Deze winter was anders. Wij – mijn man, kinderen en ik – hebben het Jabaliya-kamp niet één keer bezocht. Het huis van mijn schoonfamilie werd beschadigd tijdens de aanval van Israël in mei 2021 op Gaza. Een explosie in de buurt zorgde voor scheuren in het dak en de muren. Sindsdien is er veel regenwater door het dak gelekt. Mijn schoonouders hebben geluk vergeleken met anderen in het kamp. Ze wonen hoger dan veel van hun buren. Dat lijkt het huis van mijn schoonfamilie te hebben beschermd tegen overstromingen.

Noodgeval

De familie Salem, die aan de zuidelijke rand van het Jabaliya-kamp woont, heeft zo’n ontsnapping nog niet gehad. Op een bepaald moment tijdens de winter werden ze om 3 uur ’s nachts gewekt. Ze realiseerden zich al snel dat hun huis was overstroomd met een mengsel van regenwater en rioolwater. Het water – meer dan een meter diep – veroorzaakte enorme verwoesting in hun huis, waar in totaal 12 mensen wonen. Waseem, het jongste lid van het gezin, is pas een paar maanden oud. Hij werd ziek toen het huis kouder werd. “Ik kon niets vinden om de baby warm te houden”, zei Atef Salem, de vader van Waseem. “Al onze kleren waren onder water. Het enige wat ik kon doen was hem in zware zakken wikkelen die met suiker waren gevuld. We werden gered door mensen van de civiele bescherming in een kleine vissersboot. Ze hebben baby Waseem meegenomen en gelukkig stond er vlakbij een ambulance te wachten.” Waseem werd met spoed naar het Indonesische ziekenhuis in Gaza gebracht. Daar verbeterde zijn toestand. Israël vernietigde tijdens de aanval van mei meer dan 1.300 woningen in heel Gaza. Bijna 6.400 werden in aanzienlijke mate beschadigd.

De mensenrechtenadvocaat Salah Abdel Ati is een van degenen wiens eigendom werd gebombardeerd. Hij had veel tijd en geld besteed aan het bouwen van een huis met drie verdiepingen in Beit Lahiya, in het noorden van Gaza. Het gebouw, voltooid in 2019, omvatte een appartement voor elk van zijn volwassen zonen. Zijn beide zonen – Muhammad en Waseem – trouwden het jaar daarop en verhuisden naar de appartementen boven hun ouders op de begane grond. Mohammed en zijn vrouw Hadeel namen het appartement op de eerste verdieping. Waseem en zijn vrouw Marah gingen naar de tweede verdieping. De pas getrouwde stellen werden beiden kort daarna ouders van babymeisjes. Volgens Gaza-normen was het gezin redelijk comfortabel, hoewel zowel Mohammed als Waseem werkloos waren ondanks het feit dat ze een universitair diploma hebben.

Toen kwam de aanval van Israël in mei 2021. Het huis van het gezin ligt dicht bij de Hala al-Shawa-kliniek, waar moeders en kinderen worden opgevangen. Het was een van de vele zorginstellingen die tijdens het Israëlische offensief werden gebombardeerd. Het Israëlische bombardement op de kliniek vond plaats op 11 mei. Het bombardement was zo krachtig dat het ook schade aanrichtte aan ramen, deuren en muren in het huis van Salah Abdel Ati. Later diezelfde dag werd het huis opnieuw beschadigd toen een andere explosie in de buurt plaatsvond. Het gezin was op dat moment thuis, maar raakte niet gewond. Door die schade begon het huis te kantelen. En toen de regen in de winter kwam, verergerden de problemen. Het ministerie van Werken van Gaza verzocht in februari de familie om hun huis te evacueren en adviseerde de sloop ervan. Uit taxaties van het ministerie blijkt dat het gebouw dreigde in te storten.

Waseem en Muhammad zijn samen met hun ouders gedwongen om onderdak te zoeken buiten het gedeelde gebouw sinds de evacuatie. Muna, hun moeder, hoopt dat de hele familie binnenkort weer samenwoont. Ze denkt erover om een ​​huis te huren voor de uitgebreide familie totdat ze een nieuw huis kunnen bouwen. Maar met de schok van het nog rauwe verlies van haar huis, heeft ze nog geen duidelijke plannen opgesteld. “Vroeger waren we een stabiel gezin”, zegt ze. “Nu zijn we verscheurd. Ik weet niet wat we moeten doen.” Haar man Salah is eveneens radeloos. “Ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren”, zei hij. “Ik heb al mijn geld in het bouwen van dit huis gestoken. Nu hebben we niets meer.”

Sarah Algherbawi is een freelance schrijver en vertaler uit Gaza.

bron: the electronic intifadah