update 12 mei

Met de ineenstorting van het ziekenhuissysteem in Gaza is primaire gezondheidszorg nu belangrijker dan ooit. Een groot deel van de druk zal worden gelegd op teams voor basiszorg zoals die van ons.
ONDERSTEUN PMRS om meer teams in Gaza op te richten om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen in Gaza.

De Palestijnse Medical Relief Society is ontzet dat we na  7 maanden van voortdurende genocide in Gaza nog steeds verklaringen moeten uitbrengen waarin de internationale gemeenschap wordt gevraagd elk mechanisme dat beschikbaar is onder het Internationale Humanistische Recht te gebruiken om zowel de genocide te stoppen, als ook het beleg en de aanvallen op de gezondheidszorg en op onschuldige burgers, te beeindigen  De aanvallen op Rafah zouden volgens de Verenigde Staten een rode lijn moeten zijn en toch zijn de aanvallen op Rafah straffeloos doorgegaan.

Onze teams in Rafah zijn getroffen door de recente evacuatie orders en het voortgezette bombardement.
Gezondheidszorg wordt op alle mogelijke manieren aangevallen en Palestijnen in Gaza wordt  toegang tot gezondheidszorg ontzegd, een fundamentele mensenrecht.

Wat we tot nu toe weten:
Al-Najjar Ziekenhuis is geëvacueerd. Verlaat het Emirati Ziekenhuis, dat maar enkele diensten levert waaronder de enige kraamafdeling die nog over is. Het Al-Kuwaiti Ziekenhuis, is nu een medische post en geen volledig werkend ziekenhuis meer.
De meeste mensen zijn nu gedwongen om de oostkant van Rafah te verlaten. 3 medische posten van PMRS die uitgebreide primaire gezondheidszorg bieden, waaronder diensten voor de gezondheid van vrouwen en geestelijke gezondheidszorg, zijn gedwongen te evacueren.
Het Mawasi-gebied waarvan Israël beweert dat het een humanitaire zone is, is niet verbonden met diensten die nodig zijn om een intern verplaatste bevolking te huisvesten. Er is geen sanitair, elektriciteit, water of andere basisdiensten. Mensen in deze omstandigheden dwingen te leven gegeven de context van 7 maanden genocide is meer dan rampzalig voor de gezondheidszorg.

Dit is de eerste genocide ooit die live gestreamd wordt op sociale media en toch blijft de wereld op een of andere manier stil. Meer dan 31.000 Palestijnen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen, zijn afgeslacht. Meer dan 78.000 zijn gewond geraakt. Elke zorginstelling is op een of andere manier aangevallen en belemmerd. Meer dan 450 zorgmedewerkers zijn gedood op hun werkplek. Meer dan 200 zorgmedewerkers zijn ontvoerd, illegaal vastgehouden en gemarteld. Het belangrijkste toegangspunt voor de schaarse hulp die binnen mag, wordt nu belegerd. De onlangs geopende doorgang Eres heeft nauwelijks voorraden naar Gaza gebracht.

Gaza verdient het om te ademen.
Gaza verdient het om te eten.
Gaza verdient gezondheidszorg.
Gaza verdient het om te leven.

PMRS eist dat de volgende acties onmiddellijk worden uitgevoerd ten gunste van de 2,1 miljoen mensen die nog over zijn in Gaza:
1. Eis dat Israël gesanctioneerd wordt en van wapens wordt afgesneden.
2. Eis een onmiddellijk staakt-het-vuren.
3. Eis dat zorg en zorgmedewerkers beschermd worden een recht onder internationaal Humanitair recht
4. Vraag dat zorgmedewerkers hun taken kunnen vervullen een recht onder IHL.
5. Laat ongehinderde hulp toe naar Gaza.
6. We eisen dat het Internationale rode kruis in Israëlische gevangenissen mag komen om toezicht te houden op de behandeling van zo’n 8000 politieke gevangenen, waaronder meer dan 200 zorgwerkers uit ziekenhuizen in Gaza 

of doneer direct digitaal via onderstaande QR code 

voor meer info zie de doneerpagina