Razan aan het werk

Stichting Kifaia, Dokters van de Wereld en Stichting Groningen-Jabalya roepen minister Stef Blok op om het doodschieten van medisch hulpverlener Razan Najjar door het Israëlische leger te veroordelen en bij de Israëlische regering aan te dringen op berechting van de daders. De oproep wordt ondersteund door FNV Zorg en Welzijn en 26 professionals uit het medisch veld.

Vrijdag 1 juni stierf de 21-jarige verpleegkundige Razan al Najjar door een kogel van een Israëlische scherpschutter. Zij was als vrijwilliger bij onze samenwerkingspartner de Palestinian Medical Relief Society  werkzaam tijdens de Great March of Return protesten in de Gazastrook.

Duidelijk herkenbaar als hulpverlener
Op het moment van de beschieting probeerde Razan – met de handen in de lucht geheven ten teken dat zij ongewapend was – een gewonde demonstrant te bereiken, op 200 meter van de grensafscheiding met Israël, in het zuidoosten van de Gazastrook. Desondanks schoot een Israëlische soldaat haar een kogel in de borst. Bij aankomst in het ziekenhuis van Khan Younis bleek de jonge vrouw te zijn overleden. Net als haar collega’s die die dag met scherpe munitie of scherven daarvan werden verwond, was Razan duidelijk herkenbaar als hulpverlener.

Aanvallen op medisch personeel oorlogsmisdaad
In totaal heeft Israël sinds eind maart 245 paramedici van verschillende hulpdiensten verwond, van wie 29 met scherpe munitie, en 40 ambulances beschoten. Aanvallen op medisch personeel zijn een oorlogsmisdaad onder de Geneefse conventies, evenals het schieten op kinderen, journalisten en ongewapende burgers. In 2016 nog, veroordeelden de VN met resolutie 2286 aanvallen op medische faciliteiten en belemmering van noodhulpverlening tijdens gewapende conflicten.

Oproep aan de minister
Ondertekenaars roepen de minister op zijn afkeuring over deze daden kenbaar te maken aan de Israëlische regering; erop aan te dringen dat beschietingen op medisch personeel, kinderen, journalisten en ongewapende burgers onmiddellijk stoppen en dat de daders van deze misdaden worden berecht.

Lees de volledige brief hier