Op woensdag 7 juni was de Palestijns-Amerikaanse journalist en politicoloog Rami Khouri in Groningen te gast om te spreken over vijftig jaar bezetting van Palestina. Hij werd geinterviewd door Jan Keulen, bestuurslid van onze  stichting en directeur van The Rights Forum.Voorafgaand hieraan presenteerde fotograaf Dirk Jan Visser de webdocumentaire The holy Road (een co produktie met NRC correspondent Derk Walters) dat een verslag is van de tocht door de Westbank via route 60 en een beeld geeft van het dagelijks leven onder de Israelische bezetting.

Dirk Jan Visser aan het woord over The Holy Road foto: Derk Krol

toelichting

Het is vijftig jaar geleden dat Israël de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en Gaza veroverde. Oost-Jeruzalem werd geannexeerd. Op de Westelijke Jordaanoever werden tot dusver 126 nederzettingen gebouwd en tientallen “buitenposten”. In 1967 woonde er geen enkele Israëli op de Westoever en Oost-Jeruzalem, nu wonen er meer dan 630,000.

De nederzettingen, hun landerijen en infrastructuur zijn gebouwd op Palestijns land, in strijd met het internationaal recht en met talrijke resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Het bestaan van de nederzettingen betekent een schending van Palestijnse mensenrechten waaronder het recht op eigendom en het recht om vrijelijk te reizen. Israëli’s en Palestijnen worden fundamenteel ongelijk behandeld. Israëls nederzettingenpolitiek heeft het Palestijnse recht op zelfbeschikking en een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk gemaakt.

De wereldgemeenschap beschouwt de Israëlische nederzettingen als illegaal en praktisch geen land ter wereld erkent de Israëlische soevereiniteit over Oost-Jeruzalem. Waarom gedoogt de wereld dan toch vijftig jaar bezetting, onteigening en discriminatie? Waarom mislukte het vredesproces?  De Palestijns-Amerikaanse politicoloog en journalist Rami Khouri gaat in op die vragen.

Rami Khouri (1948) is bekend van zijn vele mediaoptredens, onder andere op CNN en Al Jazeera English. Hij schrijft geregeld voor toonaangevende internationale publicaties, waaronder de Financial Times, de Boston Globe en de Washington Post. Khouri is verbonden aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet en was eerder hoofdredacteur van The Jordan Times en The Daily Star. Hij won de Eliav-Sartawi Award voor Midden-Oosten Journalistiek en was mede-ontvanger van de Pax Christi International Peace Award voor zijn inspanningen om vrede en verzoening in het Midden-Oosten te bevorderen.

toelichting op documentaire The holy road

‘The Holy Road’ neemt je mee op road trip door de Westelijke Jordaanoever over Route 60. Deze weg wordt vanwege de vele religieuze hoogtepunten voor christenen, moslims en joden ook wel de ‘heiligste weg ter wereld’ genoemd. Anderen zien het als de ‘bezettersweg’ die de illegale nederzettingen met elkaar verbindt. Rijdend over de weg word je voortdurend geconfronteerd met de grid of control: de afscheidingsmuur, de vele checkpoints en wachttorens, en de verschillende gebieden die je, afhankelijk van je identiteitskaart, wel of niet in mag.
Al rijdend over de weg van zuid naar noord wordt de kijker in ‘The Holy Road’ bijgepraat over de omstreden route 60. Aan de hand van zeven multimediale verhalen geven Visser en Walters inzicht in de gevolgen van de bezetting op het dagelijks leven van mensen die hier wonen. Van de Joodse kolonisten in Kiryat Arba, ‘kiloknaller’ Rami, die zowel Israëliërs als Palestijnen in zijn winkel ontvangt, tot de Palestijnse demonstrant Tito.

Derk Walters

Dirk Jan Visser

Makers Dirk-Jan Visser en Derk Walters woonden allebei tijdelijk in Jeruzalem. Visser als freelance fotograaf en Walters als correspondent voor NRC. Derk Walters: “Al langer frustreert het me dat de bezetting in individuele krantenartikelen zo lastig te beschrijven is, deels ook doordat Israël er bewust een ondoordringbare, bureaucratische situatie van heeft gemaakt. Met deze interactieve productie willen we mensen laten ervaren wat de bezetting inhoudt, zowel voor Palestijnen als voor Joodse kolonisten.”

De webdocumentaire is vanaf begin juni te bekijken op www.theholyroad.org. The Holy Road is een productie van Prospektor  in samenwerking met Dirk-Jan Visser en Derk Walters.

_________________________________________________________________

 offerhauszaal academiegebouw broerstraat 5, Groningen. Zaal open 19.30 uur aanvang 20.00 uur. Voertaal Engels Toegang gratis.

organisatie: stichting Groningen-jabalya i.s.m. The Rights forum