Al Mezan waarschuwt voor een humanitaire ramp vanwege schaarse medische middelen.

 

Dagelijkse ziekenhuisopnames als gevolg van COVID-19 blijven stijgen in de Gazastrook, waardoor het gemiddeld aantal ernstige en kritieke gevallen op 20 procent van het aantal besmettingen komt. Twee miljoen Palestijnen in Gaza lopen een toenemend risico om het virus op te lopen te midden van een ernstig overbelast gezondheidszorgsysteem, wat grotendeels te wijten is aan de aanhoudende 14-jarige blokkade door Israël. Het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten (Al Mezan) maakt zich met name zorgen over nieuwe meldingen van tekorten aan bedden, beademingsapparatuur, medische zuurstof en testkits, die een dringende interventie vereisen om de medische sector te ondersteunen.
In zijn laatste update op zaterdag 28 november 2020 merkte het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid in Gaza op dat de laatste ronde van COVID-19-tests het totaal op 19.160 bevestigde gevallen bracht, waaronder 90 doden. Het aantal COVID-19-ziekenhuisopnames steeg tot 334 gevallen, goed voor 78 procent van de ziekenhuisbedden die bestemd zijn voor COVID-19-ziekenhuispatiënten.
Het is alarmerend dat de medische zuurstofniveaus in ziekenhuizen gevaarlijk laag zijn vanwege de grote vraag. Zo wordt het zuurstofverbruik in het European Gaza Hospital geschat op 1.500-1.800 liter per minuut, terwijl het ziekenhuis momenteel maximaal 2.200 liter zuurstof per minuut kan produceren. Ziekenhuizen in Gaza die zijn uitgerust om COVID-19-gevallen te behandelen, moeten dringend het aantal medische zuurstofgeneratoren vergroten om de zuurstoftoevoer te verhogen. Er is ook aanvullende zuurstof- en beademingsapparatuur nodig om ondersteunde beademingstherapieën toe te dienen.
Aangezien het aantal COVID-19-patiënten dat ziekenhuisopname nodig heeft gestaag toeneemt, worstelen gezondheidsinstellingen om voldoende overschot aan volledig uitgeruste IC-bedden voor patiënten en extra beschermingsmiddelen voor personeel te behouden. Bovendien is de testcapaciteit van het Ministerie van gezondheid beperkt tot ongeveer 3.000 dagelijkse tests vanwege het beperkte aantal PCR-machines waarover het beschikt.
De ongekende toename van COVID-19-gevallen in Gaza zal binnenkort de gezondheidssector die te weinig capaciteit heeft overweldigen. Al Mezan waarschuwt voor een dreigende catastrofe waarmee de bevolking in Gaza wordt geconfronteerd, en benadrukt de rol van Israëls blokkade en strafmaatregelen bij het verstoren van de toerusting van de gezondheidssector. Al Mezan roept de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op Israël, de bezettende macht, om de blokkade en sluiting op te heffen, en om dringend steun te mobiliseren voor inwoners van de Gazastrook, onder meer door de levering van medische apparatuur die nodig is om de pandemie te bestrijden op te schalen.

bron: website Al Mezan  

Voor onze inzamelingsactie kijk hier  of klik op de knop hieronder en doneer direct