watersnood inzameling kleurenflyer dec 2013

klik op plaatje om flyer te lezen

Vanaf donderdag 12 december heeft een winterse storm, die zijn weerga niet kent, de regio van de Oostelijke Middellandse zee ge-geseld: vrieskou, hevige regen, sneeuw en wind teisterden het gebied. De storm was verreweg de hevigste winterstorm van de re-cente geschiedenis.  De laaglig-gende Gazastrook is in het bij-zonder zwaar getroffen door overstroming en stormvlagen. Dit, gecombineerd met de al bestaande humanitaire crisis, heeft geleid tot een humanitaire ramp van onge-kende omvang.

Pompstations en wateropslag in de Gazastrip schoten tekort bij dit enorme overaanbod, en ook als gevolg van het gebrek aan brandstof (veroorzaakt door de recente sluiting van de tunnels naar Egypte). Veel woonbuurten verspreid over de hele Gaza staan onder water; wegen zijn ontoegankelijk voor voetgangers en autoverkeer en huizen onbewoonbaar.

In het overstroomde vluchtelingenkamp Jabalya is het water tot twee meter diep, en gebruiken bewoners boten om langs hun verwoeste huizen te varen.

Zevenduizend inwoners van de Gazastrook zijn geëvacueerd uit hun overstroomde huizen naar noodopvang of naar huizen van familie; maar dat aantal zal zeker snel stijgen. Bewoners kunnen nergens heen om te vluchten, en de situatie zal zeker verslechteren als gevolg van het smeltwater van de sneeuw van de hogere gebieden in Israël.

Gebrek aan electriciteit betekent dat, bovenop de al bestaande slechte kwaliteit van leven, de Gazaanse families worstelen met het gebrek aan warmte, veiligheid en gezondheid in de koude temperaturen en de voortdurende regen. Electrische kacheltjes werken niet en er is geen brandstof voor gasverwarmers. Dit zal waarschijnlijk leiden tot gezondheidsproblemen, vooral luchtweginfecties in het bijzonder bij kinderen en bejaarden. Zonder electriciteit werken bovendien waterpompen niet, wat betekent dat overstroomde straten en huizen voorlopig onder water blijven staan, en families ontheemd blijven.

Om het nog erger te maken: de Gazastrook kampt met een ernstige gezondheidscrisis omdat ongezuiverd rioolwater de buurten in lekt als gevolg van het gebrek aan brandstof van de rioolzuiveringsinstallatie. Door het stijgende water van de overstroming verspreidt het rioolwater zich verder en sneller – en bovendien lekt er meer rioolwateruit de overvolle en kapotte beerputten – zodat de gezondheid van vele Gazanen wordt bedreigd. Kinderen die blootstaan aan rioolwater zijn bijzonder bevattelijk voor luchtweginfecties, bacteriele infecties, infecties door amoeben, en een groot aantal andere overdraagbare ziektes. De komende dagen en weken zullen een grote toename te zien geven.

De locale overheid, UNWRA, en NGO’s zijn overweldigd door hun onvermogen om een humanitaire ramp van zo’n omvang adekwaat aan te pakken. Gecoördineerde inspanningen worden geleverd om onderdak en warmte te verschaffen, waterpompen en brandstof om de omvang van de schade voor mensen en infrastructuur te beperken, maar zij zijn in grote mate onvoldoende.

En als het restant van de storm na zondag de regio zal passeren zal de humanitaire situatie in de Gaza strook zeker nog verslechteren, niet verbeteren.

watersnood inzameling kleurenbanner dec 2013-lageresolutie

Waar zal het geld voor worden gebruikt?

Om aan de dringende behoeftes van de Gazanen te voldoen, vraagt de PMRS financiële steun voor de volgende middelen:

– voedsel voor de gevluchte families en de families die opgesloten zitten in hun huizen vanwege de overstroming

– dekens om de gevluchte families te verwarmen, in het bijzonder de kinderen die door de winterse storm getroffen zijn

– kinderkleding, luiers, en melk voor baby’s en kinderen van gevluchte en hulpbehoevende families

– hygiëneikits voor getroffen families, om de kans op infecties te verkleinen

– bekleding van plastic en geteerd zeildoek om te voorzien in tijdelijke bescherming tegen de elementen

– medicijnen voor chronisch zieken die geen toegang hebben tot medicatie of gezondheidscentra

In deze tijden van dringende nood kan uw bijdrage een verschil maken en het leven redden van Palestijnen in Gaza. Dank voor uw aandacht.

zie ook dit artikel