Op 29 december 2023 diende Zuid-Afrika een klacht in tegen Israël voor “genocide” in Gaza bij het Internationaal Gerechtshof, het gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties (VN) dat verantwoordelijk is om geschillen tussen landen te beslechten. In die klacht vraagt Zuid-Afrika om dringende noodmaatregelen. De openbare hoorzittingen hadden plaats op 11 en 12 januari 2024 in Den Haag. 11 januari werd Zuid-Afrika gehoord, 12 januari Israël. Op 26 Januari volgde de uitspraak m.b.t. voorlopige voorzieningen. 

Teleurstellend voor Groningen-Jabalya is dat het hof geen direct staakt- het- vuren oplegde, maar Israël moet wel doen wat het kan om genocide te voorkomen. En Hamas moet de gijzelaars vrijlaten. De definitieve uitspraak in het proces over de vraag of er sprake is van genocide kan nog jaren duren.

Hoe kan via de internationaal gerechtelijke weg de oorlog in Gaza gestopt worden? Waarom heeft Zuid-Afrika gekozen voor het indienen van deze klacht. Waren er andere mogelijkheden om Israël aan te klagen? 

Hoe moet de uitspraak van het ICJ geduid worden? Kan dit voor Gaza gunstig uitpakken nu er geen direct staakt het vuren gevraagd wordt? Kan zo het geweld wel gestopt worden? En wat zijn de consequenties? Voor Israël, voor de internationale gemeenschap en voor Nederland? 

zie ook de reactie van The Rights Forum op de uitspraak en wat het volgens deze organisatie betekent

Marcel Brus, hoogleraar internationaal publiekrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal op 5 februari zijn licht laten schijnen over deze vragen. 

 

Datum: maandag 5 februari
Lokatie: Groenlinks pand Coehoornsingel 87, Groningen
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis, maar donatie is welkom

of doneer digitaal via de QR code

______________________________
Organisatie: Stichting Groningen-Jabalya