COVID-19-beperkingen hebben de horecasector in Gaza hard getroffen. Maar door lagere kosten is ook het aantal huwelijken sterk gestegen (Osama Baba APA images)

Mosab Abu Zaid en Tasnim El-Khaldi hebben misschien niet de bruiloft van hun dromen gevierd. En hoewel ze de traditionele drukte misten, was het een opluchting voor hen beiden om de kosten niet te hoeven dragen.
“Ik was verrukt”, vertelde Tasnim, 20, aan The Electronic Intifada. ‘Ik heb onze naaste familieleden gezien. We moeten dansen en zingen. Zou het leuk zijn geweest om met veel mensen feest te vieren in een chique zaal? Zeker. Maar ik ben gewoon blij dat ik getrouwd ben. En ik ben erg tevreden over onze bruiloft. ”
Tasnim en Mosab zijn niet de enigen die trouwen tijdens lockdown. In feite registreerden de sharia-rechtbanken in Gaza, die toezicht houden op civielrechtelijke zaken, een toename van meer dan 20 procent in het aantal huwelijken in 2020, met bijna 21.000 huwelijken.
Hassan al-Jojo, hoofd van het Sharia-Hooggerechtshof en de Hogere Sharia-Raad in Gaza, schreef de toename toe aan COVID-19-pandemische beperkingen die een drastische invloed hebben gehad op de kosten en de manier van bruiloften in Gaza, waar meer dan de helft van de bevolking in armoede leeft .
Beperkingen hebben er zeker toe geleid dat normaal uitgebreide vieringen zijn teruggebracht tot de basis. In het geval van Tasnim en Mosab betekende dat breken met de traditie, want er was geen feest voor de bruidegom en zijn vrienden, geen grote trouwzaal om in te huren en geen dure catering.
In plaats daarvan haalde een subtiel versierde auto de bruid op van haar huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat en bracht haar en haar naaste familie naar het huis van de bruidegom, waar Mosab en zijn eigen naaste familie hun woonkamer hadden ingericht om het feest thuis te houden. Buren zouden van verre hun beste wensen doen, maar afgezien daarvan was niemand anders aanwezig.

Kostbare tradities aan banden gelegd

Het ‘feest’ was om 20.00 uur voorbij, toen de gasten naar huis gingen en Tasnim en Mosab achterlieten om samen aan hun nieuwe leven te beginnen. “De pandemie heeft de uitzonderlijke kosten verlaagd die normaal gesproken gepaard gaan met een bruiloft hier,” vertelde Mosab, 22, een multimedia-afgestudeerde van de Al-Aqsa Universiteit aan The Electronic Intifada.
Het was een opluchting voor hem. Van de bruidegom en zijn gezin wordt verwacht dat zij de kosten van huwelijksfeesten dragen. Maar Mosab is een enige zoon. Zijn vader, een verzetsstrijder, werd eind jaren negentig door het Israëlische leger vermoord, zei hij, toen Mosab nog maar een peuter was. Daarom zorgt Mosab nu voor zijn moeder. En in een economisch klimaat waarin meer dan de helft van de twee miljoen mensen in Gaza werkloos is, helpt elk klein beetje. “We leven in verpletterende economische tijden”, zei Mosab. “En corona heeft alles veranderd. De armen en de rijken zijn nu hetzelfde. We moeten ons allemaal aanpassen en er is geen tijd voor luxe of opzichtige feesten.”
Traditioneel zijn bruiloften in Gaza uitgebreide aangelegenheden met bijbehorende vieringen die meerdere dagen kunnen duren.
Dit gaat niet alleen over het huwelijksfeest, dat meestal voor zoveel mogelijk gasten in een grote zaal wordt gehouden en op zichzelf een flinke uitgave is. De traditie dicteert aparte feesten voor de bruidegom en zijn vrienden, waaronder livemuziek op straat. De bruid, haar familie en vrienden nemen deel aan een hennafeest. Er is zelfs een feest voor de moeder van de bruidegom, de laiali um al-rees. Tel daarbij op de kosten van transport, catering, entertainment, en de hele zaak is een zeer prijzige onderneming, waardoor mensen soms jarenlang in de schulden zitten.
Pandemische beperkingen hebben dit allemaal veranderd. Te oordelen naar de toename van het aantal huwelijken, zijn de lagere kosten een grote opluchting voor velen.

Extravagante kosten

Al-Jojo, hoofd van de sharia-rechtbanken, vertelt de lokale media dat het aantal huwelijken vóór de pandemie aan het afnemen was, iets wat hij toeschreef aan de “extravagante kosten” van bruiloften. De beperkingen hebben jonge stellen ook gedwongen creatief om te gaan met hun arrangementen. Eyad en Iman Abu Mosad vierden hun huwelijk in, naar moderne Gaza-normen, een zeer ongebruikelijke stijl. “Alle trouwzalen waren gesloten en mijn huis is klein en niet geschikt voor een feestje,” vertelde Eyad, 26, aan The Electronic Intifada. Dus wendde hij zich tot zijn buurman voor hulp. ‘Mijn vriendelijke buurman bood me zijn stuk land aan. Ik heb een grote tent opgezet en kleur en versieringen toegevoegd. Daar hadden we ons feest.” Eyad, een boer zoals zijn vader, zei dat hij maar al te blij was met de lagere uitgaven. Bovendien, zei hij, hadden ze een plicht jegens anderen. “Dit was een realiteit die ons werd gedicteerd. We moeten verantwoordelijk zijn en ons aan de regels houden, zodat we niet bijdragen aan de verspreiding van dit virus. ”
Iman (22), mediastudent aan de Islamitische Universiteit, zegt dat ze van haar feest hield. “De feesten waren geweldig en mijn familieleden waren blij me in de witte jurk te zien. Het enige wat ons spijt is dat de meeste van mijn vrienden van de universiteit niet aanwezig konden zijn vanwege bewegingsbeperkingen.”
Sinds de eerste gevallen van coronavirus in maart vorig jaar in Gaza werden vastgesteld, hebben de maatregelen van de lokale autoriteiten in veel opzichten de maatregelen overal elders weerspiegeld.
Reisbeperkingen zijn af en aan ingesteld weer opgeheven en daarna weer ingevoerd. Sluitingen zijn opgelegd, opgeheven en opnieuw opgelegd. De besmettingen zijn gestegen en gedaald en weer gestegen. Maar Gaza bevindt zich in een unieke situatie. Na 14 jaar Israëlisch-Egyptische blokkade heeft de economie een enorme klap gekregen. Volgens de VN zorgde de blokkade ervoor dat het BBP per hoofd van de bevolking tussen 2007 en 2018 met meer dan een kwart daalde. Dit heeft het vermogen van mensen om de economische pijn veroorzaakt door de pandemie op te vangen, drastisch verminderd.

Een sector in verval

Dit geldt voor elke branche, dus ook voor de horeca. Volgens berichten in de lokale media hebben lockdown en sluitingen geleid tot het verlies van 800 banen in de 150 trouwzalen in Gaza. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verschillende maatregelen genomen om de COVID-19-pandemie onder controle te houden door trouwzalen, sportscholen, scholen, openbare markten en soortgelijke faciliteiten te sluiten. Op 11 december is het ministerie ook begonnen met het instellen van avondklok op vrijdag en zaterdag, het weekend in Gaza, wanneer alles gesloten is en nergens in Gaza beweging is toegestaan. Doordeweeks kunnen mensen  tot 19.00 uur het huis uit, maar winkels moeten om 17.00 uur sluiten. Winkeliers, met name die leveren aan bruiloften en feesten, zoals kledingwinkels en schoonheidssalons, hebben als gevolg hiervan een dramatische omzetdaling ondergaan.
Khaled Jaber is eigenaar van El-Ashi Center, een winkel in het vluchtelingenkamp Nuseirat in het midden van de Gazastrook. Hij vertelt The Electronic Intifada dat hij voorlopig is gestopt met het importeren van nieuwe jurken. “Er komen minder mensen om te zien wat ik heb, bruiloften zijn nu heel eenvoudige aangelegenheden en mensen willen geen dure jurken kopen om thuis te dragen”, zegt hij. Hanan al-Sheikh, eigenaar van Shams Beauty Salon in het Maghazi-vluchtelingenkamp in Deir al-Balah, zegt veel klanten te hebben verloren omdat mensen bang zijn om uit te gaan en omdat bruiloften nu anders zijn dan vroeger.
“Vóór het coronavirus waren bruiloften groot en werden ze gehouden in zalen met veel gasten en familieleden van de bruid en bruidegom. Iedereen wilde zijn make-up en haar laten doen. Nu zal alleen de bruid komen om zich voor te bereiden op haar bruiloft, ”zei al-Sheikh. Erger nog, zei ze tegen The Electronic Intifada, ze is gedwongen twee assistenten te ontslaan. “Er is geen werk en geen geld. Deze crisis heeft ons allemaal getroffen.”
Toch zullen jongeren trouwen. En hun huwelijk zal, ongeacht de omstandigheden, altijd “onvergetelijk” zijn, zei Iman.
Iedereen zal zich aanpassen, beaamde Eyad. “Wij zijn jonge mensen. We hopen dat er nog betere dagen komen. Niets zal ons ervan weerhouden dit leven met waardigheid en geluk te leiden.”

Isra Saleh el-Namey is een journalist uit Gaza.

bron: The Electronic Intifada