Lancering document ‘Uur van de waarheid’ in de Domkerk Utrecht

Op dinsdag 22 december was in de Domkerk Utrecht de lancering van het document ‘Het uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden.’ Dit document, het zogenaamde Kairos document is het Palestijns christelijk antwoord op de bezetting. De laatste paar maanden heeft de Palestijns christelijke gemeenschap hard gewerkt aan het document, waarin zij haar opvattingen over de Israëlisch-Palestijnse kwestie uiteenzet. Op 11 december 2009 is het document in Bethlehem voor het eerst gepresenteerd.

Tijdens de bijeenkomst is het document door de Palestijnse theoloog en hoogleraar aan Bethlehem University Father Jamal aangeboden aan de heer dr. Arjan Plaisier, Scriba van de Protestantse Kerk Nederland, bisschop Joris Vercammen, Aartsbisschop van Utrecht, Oudkatholieke kerk, de heer Gerard Kruis, Secretaris-generaal Rooms Katholieke Bisschoppenconferentie en de heer dr. Henk van Hout, Voorzitter Raad van Kerken in Nederland. De bijeenkomst werd door Jack van Ham, voorzitter Raad van Bestuur ICCO, ingeleid.

Inmiddels heeft dit document geleid tot een polemiek. Hieronder de belangrijkste reacties en ook reacties op de reacties.

de brief van het moderamen van de PKN gestuurd aan de Israelische ambassadeur

de reactie van het Centraal Joods overleg op die brief

het juridisch commentaar op deze laatste brief.

een verklaring opgesteld door het moderamen naar aanleiding van alle reacties op haar brief.

een reactie  van de Raad van Kerken op het kairos document.

een reactie van de Vrienden van Sabeel en de werkgroep Keerpunt waarin vooral de argumenten met betrekking tot ondersteuning van boycotacties worden uiteengezet.

Het artikel van prof.dr. Koo van der Wal gaat dieper in op de veronderstelde onopgeefbare band met het Israelische volk

voor de Nederlandse vertaling van het document klik op het plaatje hiernaast