Israëlische bezettingstroepen hebben zaterdag tijdens protesten in de Gazastrook meer dan 40 Palestijnen verwond, onder wie ten minste 24 kinderen. Eén van de gewonden is fotojournalist Asem Muhammad Shehade, die in het gezicht werd geraakt door scherpe munitie. Een ander slachtoffer is een 13-jarige jongen die naar verluidt in kritieke toestand verkeert. Israëlische scherpschutters vuurden op de grens tussen Israël en Gaza met machinegeweren, scherpe munitie en met rubber beklede stalen kogels en traangasgranaten op Palestijnse burgers die zich vreedzaam hadden verzameld bij het oostelijke hek. Palestijnse arbeidersvakbonden en politieke groeperingen hadden opgeroepen tot de protesten in de buurt van de wijk al-Zaitoun in Gaza-stad om de 52e verjaardag te herdenken van de brandstichting in de al-Aqsa-moskee door een australische christelijke toerist en om te protesteren tegen de voortdurende belegering van Gaza door Israël.

Gewonde scherpschutter

Lokale media verspreidden beelden van een Israëlische scherpschutter die op Palestijnen schiet door een kleine opening in de door Israël gecontroleerde scheidingsmuur tussen de Gazastrook en Zuid-Israël. Palestijnen proberen met stokken en stenen het wapen van de soldaat neer te halen dat door de opening steekt. Vervolgens wordt een persoon gezien die de opening nadert, een pistool tevoorschijn haalt en door de opening in de muur op de scherpschutter schiet. Het Israëlische leger kondigde later aan dat de militair gewond was geraakt door een kogel in het hoofd, en identificeerde hem als sergeant Barel Hadaria Shmueli van de Israëlische grenspolitie. Shmueli werd overgevlogen naar het Soroka-ziekenhuis in Beersheva en verkeert in kritieke toestand.

Israël lanceerde vervolgens uit wraak luchtaanvallen op Gaza en beweerde vier wapenopslag- en productiefaciliteiten van Hamas als doelwit te hebben gehad. Er zijn geen aanwijzingen dat de persoon die de Israëlische scherpschutter neerschoot gelieerd is aan Hamas, en zijn identiteit wordt nog steeds niet gerapporteerd in de media. Het Israëlische leger heeft hem naar verluidt niet kunnen identificeren. Het Israëlische leger zei ook dat het meer troepen heeft ingezet langs het grenshek tussen Israël en Gaza.

De Israëlische premier Naftali Bennett zwoer snel om “met gelijke munt terug te betalen” – wraakretoriek die doet denken aan zijn voorgangers. Het Palestijnse recht op gewapend verzet tegen buitenlandse bezetting en kolonisatie is verankerd in het internationaal recht.

Qatarees contant geld

Dit komt op het moment dat Qatar op het punt staat om een overeenkomst met de Verenigde Naties te sluiten om geld over te maken aan gezinnen in Gaza die verpauperd zijn als gevolg van de Israëlische belegering en regelmatige militaire aanvallen. Israëlische functionarissen hadden eerder gesuggereerd dat Qatarese hulp niet in de vorm van contant geld in Gaza zou worden toegelaten, maar in de vorm van voedselbonnen en humanitaire hulp, zogenaamd om te voorkomen dat Hamas het geld in handen zou krijgen. Dagblad Haaretz zei dat het geld naar de VN zou worden gestuurd, voordat het zou worden overgemaakt via Palestijnse banken op de bezette Westelijke Jordaanoever, en vervolgens zou worden overgedragen aan banken in Gaza, die het vervolgens zouden verdelen onder families. Maar zelfs deze omweg kan niet garanderen dat deze tijdelijke hulp veilig kan worden aangeboden. Anonieme bronnen vertelden Haaretz dat bankdirecteuren vrezen dat er nog steeds juridische stappen tegen hen worden ondernomen, zelfs als het geld naar families in nood zou gaan, omdat de meesten van hen gelinkt worden aan Hamas. Deze logica is absurd – aangezien Hamas de politieke- en verzetsorganisatie is die in de Gazastrook regeert. Elke overheids- of openbare instelling binnen de kust enclave is er dus mee verbonden. Bovendien classificeert Israël vrijwel elke Palestijnse politieke organisatie als ‘terroristisch’

https://twitter.com/i/status/1429135204317270017

Blokkade aangescherpt

Drie maanden na de laatste aanval van Israël op Gaza zijn 250.000 mensen niet in staat geweest om huizen te repareren die beschadigd waren door de bombardementen, verklaarde Al Mezan, een mensenrechtengroepering in Gaza. Dit is te wijten aan de voortdurende “strenge beperkingen” van Israël op de binnenkomst van goederen in Gaza via Kerem Shalom, de door Israël gecontroleerde grensovergang voor goederen die de Strook binnenkomen en verlaten, volgens Gisha, een Israëlische mensenrechtengroep die toezicht houdt op de Israëlische belegering van de kustenclave. Die beperkingen veroorzaken “rampzalige resultaten” voor de Palestijnen in Gaza, aldus Gisha. De Israëlische autoriteiten “hebben de belegering strenger gemaakt dan vóór de agressie”, zei Al Mezan in mei. De beperkingen hebben geleid tot een ernstig tekort op de lokale markt van Gaza, wat heeft geleid tot een “absurde stijging van de prijzen van sommige grondstoffen”, aldus Al Mezan. Om ervoor te zorgen dat belangrijke sectoren operationeel blijven – zoals gezondheidszorg en onderwijs – moeten infrastructuur en apparatuur worden gerepareerd en vervangen, zegt Gisha.

Toen Israëls 11-daagse aanval op Gaza op 10 mei begon, sloot Israël alle grenzen met Gaza waardoor goederen en mensen niet konden binnenkomen of vertrekken, inclusief patiënten die zorg nodig hadden buiten Gaza. Twee patiënten stierven omdat ze Gaza niet konden verlaten voor medische zorg vanwege de sluiting van de grens door Israël, aldus Al Mezan. Op enkele uitzonderingen na heeft Israël beperkingen opgelegd aan de meeste soorten grondstoffen en uitrusting die nodig zijn voor fabrieken en werkplaatsen, waaronder bepaalde chemicaliën, hout, meubels en auto’s.

Op 13 augustus zei COGAT, de bureaucratische tak van de militaire bezetting van Israël, dat het de toegang van 1.000 handelaren uit Gaza naar Israël goedkeurde. Het addertje onder het gras is dat die vergunningen alleen worden afgegeven aan mensen die hersteld zijn van een coronavirus infectie of die zijn ingeënt. Maar slechts ongeveer 6,5 procent van de 2,1 miljoen inwoners van Gaza is ingeënt tegen COVID-19, aangezien Israël weigert vaccins aan de Palestijnen te verstrekken in strijd met zijn wettelijke verplichtingen als bezettende macht. COGAT kondigde ook aan dat het de export zou laten terugkeren naar het niveau van vóór de aanval van mei, en de import enigszins zou uitbreiden met transport- en communicatieapparatuur.

Collectieve straf

COGAT erkende ook expliciet dat de beperkingen van Israël in Gaza een vorm van collectieve bestraffing zijn door aan te kondigen dat elke versoepeling afhankelijk zou zijn van de vraag of Palestijnse facties zich verzetten tegen aanhoudend Israëlisch geweld. “Stabiliteit in veiligheid = civiele stappen.” Dit is de vergelijking die COGAT eerder deze maand zei te hebben toegepast op de tijdelijke opheffing van beperkingen voor inwoners van Gaza. Als Palestijnse verzetsbewegingen “beslissen om de rust te verstoren, zullen zij de verantwoordelijkheid dragen voor het verstoren van uw levensstijl en het annuleren van de stappen”, verklaarde COGAT. “Dit is in uw belang!” In ruil daarvoor zou Israël bepaalde goederen de strook laten binnenkomen, enkele Palestijnen toestaan ​​om weer in Israël te gaan werken, en het toegestane visgebied voor de kust van Gaza iets uitbreiden. De chantage en dreigementen om de burgerbevolking fundamentele humanitaire behoeften en rechten te onthouden als collectieve straf voor elk verzet, schenden de Vierde Conventie van Genève. Het verdrag, waaraan Israël is gebonden, stelt dat geen enkele burger onder militaire bezetting “kan worden gestraft voor een strafbaar feit dat hij of zij niet persoonlijk heeft begaan”.

Dergelijke verboden collectieve straffen zijn echter de standaardprocedure van Israël, die het kan voortzetten vanwege de totale straffeloosheid die het wordt geboden door de zogenaamde internationale gemeenschap.

bron:  Israëlische sluipschutters vallen kinderen Gaza aan | De elektronische intifada