vertaald bericht van Al Jazeera

Israëlische granaten zijn ingeslagen in een VN-school in de Gazastrook, waarbij ten minste 19 mensen zijn gedood en tientallen andere werden verwond nadat Israëlische grondtroepen een flink eind het gebied waren binnengedrongen. De beschieting op woensdag van het Jabaliya vluchtelingenkamp was de tweede keer in een week dat een VN-school, die dienst doen als schuilplaatsen voor de honderden daklozen Palestijnen, was geraakt. Het nieuwe geweld laat het dodental in Gaza oplopen naar 1.280.

Christopher Gunness, de UNRWA woordvoerder, zei dat de aanval een “bron van universele schaamte” was en beschuldigde de Israëlische strijdkrachten. “We hebben de plaats bezocht en bewijsmateriaal verzameld. We hebben fragmenten geanalyseerd, kraters onderzocht en andere schade. Onze eerste beoordeling is dat het Israëlische artillerie is dat onze school getroffen heeft, waar 3300 mensen hun toevlucht hadden gezocht. Ik veroordeel in de sterkst mogelijke bewoordingen deze ernstige schending van het internationaal recht door de Israëlische strijdkrachten. En ik roep de internationale gemeenschap op om internationale politieke actie te ondernemen om onmiddellijk een einde te maken aan de voortdurende slachting”

gevolgen van de aanval op een school vol vluchtelingen in Jabalya (1)Het Israëlische leger zei dat strijders in de buurt van de faciliteit mortiergranaten hadden afgevuurd en dat Israëlische troepen hadden teruggeschoten. Israël kondigde een vier uur durende “humanitaire gevechtspauze” af op woensdag, vanaf 12.00 uur ’s middags maar zei dat deze niet gold op plaatsen waar haar soldaten in gevecht waren. Hamas verklaarde dat het zich niet zou houden aan de pauze, tenzij aan de voorwaarden is voldaan – dat wil zeggen, het einde van de blokkade van Gaza.

Het dodental van woensdag is inmiddels opgelopen tot ten minste 54, in een conflict dat tot nu toe aan ten minste 1.283 Palestijnen het leven heeft gekost, volgens de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.  Een official van UNRWA, de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN, vertelde persbureau AFP dat de beschieting een badkamer en twee klaslokalen raakte in de meisjesschool.

Correspondent Imtiaz Tyab van Al Jazeera, die verslag doet vanuit het Kamal Adwan ziekenhuis in Gaza, waar veel van de gewonden werden heengebracht, schat het aantal gewonden op meer dan 90. “Om mij heen kijkend zie ik sommigen met wonden die veroorzaakt lijken door granaatscherven en sommigen anderen met veel ernstiger wonden,” zei hij. Hij zei dat mensen daar niet wisten waarom Israël de schuilplaats had beschoten, eraan toevoegend dat de aanval paniek had veroorzaakt bij mensen in verschillende andere VN-schuilplaatsen. “Toen we naar het ziekenhuis reden, zagen we gezinnen met veel kinderen die andere VN-scholen ontvluchtten. Ze voelen zich onzeker. Er lijken geen veilige schuilplaatsen voor hen te zijn, zelfs niet in VN-scholen,” zo zei de correspondent. Minstens 180.000 Palestijnen hebben onderdak gezocht in ongeveer 80 UNRWA-scholen, volgens de VN-vluchtelingenorganisatie.

Het Israëlische leger begon een paar uur voorafgaand aan het incident met zware tank beschietingen in het gebied.

 

GAZA2014banner (1)