Terwijl Israël eind januari twee miljoen zal hebben ingeënt, maken Palestijnen geen deel uit van het distributieplan.

In de afgelopen week is de verspreiding van COVID-19 op de Westelijke Jordaanoever afgenomen, maar in Gaza, waar het aantal testen en ziekenhuisbedden beperkt is, stijgen de gevallen nog steeds. Op oudejaarsavond had Gaza de meest fatale dag, met 15 doden. Begin december was Gaza goed voor ongeveer een derde van alle actieve COVID-19-gevallen. Op dit moment is dat explosief gestegen tot 50% van alle actieve gevallen in het bezette Palestijnse gebied.

Ondanks de groei werden er de afgelopen week 5% minder tests aan Palestijnen toegediend. In deze nieuwsbrief volgen we al maanden aanhoudende tekorten aan COVID-19-laboratoriumtests. De afgelopen weken zijn er in Gaza twee keer geen tests meer geweest. Het laatste rapport van de WHO onthult  dat Gaza  over minder dan twee weken opnieuw geen tests meer zal heb


De laatste corona cijfers in Palestina en Israel
164.395 Palestijnen testten positief op COVID-19; 146.601 herstelden; 1.707 doden
101.296 op de Westelijke Jordaanoever, 44.778 in Gaza; en 18.321 in Oost-Jeruzalem
477.357 bevestigde COVID-19-gevallen in Israël; 408.753 herstelden; 3.596 doden


Een verhaal dat aan kracht wint, is het robuuste vaccinatieprogramma van Israël. Aanvankelijk plande  Israël ongeveer 65.000 vaccinaties per dag, maar het schroefde de inspanning op tot het duizelingwekkende aantal van maar liefst 150.000 per dag. Terwijl Israël eind januari twee miljoen zal hebben ingeënt, maken Palestijnen geen deel uit van het distributieplan.

James North  een Mondoweiss redacteur zegt: “Je moet helemaal tot aan paragraaf 26 lezen voordat de Times je de lelijke waarheid vertelt: Israël ent de Palestijnen niet in op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Gaza, ook al vermeldt de krant bij wijze van overweging dat ‘Juridische experts en mensen rechtenactivisten zeiden dat Israël verplicht was de Palestijnen te voorzien van vaccins. ” Donderdagavond heeft Israël zijn vaccinatietijdlijn bijgewerkt en heeft premier Benjamin Netanyahu verslaggevers op de hoogte gebracht: “We zullen het eerste land ter wereld zijn dat uit het coronavirus komt.” In minder dan drie maanden zal de gehele Israëlische bevolking van 9 miljoen mensen immuniteit genieten, zei hij: “De overeenkomst die ik met Pfizer heb gesloten, stelt ons in staat om tegen eind maart en misschien zelfs eerder in Israël alle burgers van 16 jaar en ouder te vaccineren, wat betekent dat we de hele relevante bevolking zullen vaccineren en dat iedereen die dat wil te worden ingeënt. ”

Ondertussen naast de deur: Palestijnse functionarissen hebben geen duidelijk overzicht van hun vaccinatieschema vrijgegeven. De eerste inentingen in de regio zullen waarschijnlijk pas na de lente plaatsvinden. Dat tijdschema is onze schatting op basis van de aankomsttijd van vaccins naar de GAVI COVAX AMX-faciliteit, de opslagplaats voor vaccins die is gekocht door de GAVI Alliance, een liefdadigheidsinstelling die in 1999 is opgericht door de Bill en Melinda Gates Foundation die kinderen vaccineert en risicopersonen vaccineert in lage-inkomenslanden. Vaccins zullen volgens de WHO “begin tot midden 2021” worden verkregen.

Het grote plaatje: dit verschil zal ​​grote ongelijkheid te creëren, waarbij Israëli’s naarmate de zomer nadert min of meer het normale leven zullen hervatten, terwijl de Palestijnen dan nog steeds in een lockdown leven, met zwaar getroffen ziekenhuizen, medische checkpoints, toenemende armoede en een krimpende economie.

bron: Mondoweiss