De enige energiecentrale van de Gazastrook werd dinsdag 18 augustus gesloten nadat Israël de toevoer van brandstof naar het grondgebied had stopgezet. Het stopzetten van de brandstoftransporten is één van de collectieve strafmaatregelen die Israël Gaza heeft opgelegd. Israël beweert dat de maatregelen een reactie zijn op brandgevaarlijke ballonnen die vanuit Gaza zijn opgelaten. De lancering van dergelijke ballonnen door sommige Palestijnen is in werkelijkheid een symbolische poging om de aandacht te vestigen op de verslechterende situatie in Gaza, die al lang onderhevig is aan een Israëlische belegering. Hoewel brandgevaarlijke ballonnen verschillende branden veroorzaakten in Israël, “zijn er geen gewonden of schade gemeld”, aldus The Jerusalem Post. Israël heeft de afgelopen week ook bijna dagelijks Gaza gebombardeerd. De twee miljoen inwoners van Gaza zijn de afgelopen 13 jaar onderworpen aan een dodelijke Israëlische belegering. Israël onderwerpt het gebied aan bombardementen wanneer de bevolking zich verzet of protesteert tegen collectieve strafmaatregelen. Het is een vicieuze cirkel die alleen Israël kan stoppen. De beschikbaarheid van elektriciteit in Gaza bedroeg ongeveer 10 tot 11 uur per dag vóór de verdere beperkingen. Verwacht wordt dat het de komende dagen zal afnemen tot vier opeenvolgende uren per dag, gevolgd door een periode van 14 tot 16 uur zonder stroom.

Ziekenhuizen en fabrieken
De Israëlische mensenrechtengroep Gisha waarschuwt dat ziekenhuizen, scholen, werkplaatsen en quarantainevoorzieningen allemaal te maken zullen krijgen met brandstofbesparingen. Hoewel de meeste ziekenhuizen in Gaza 24 uur per dag van elektriciteit worden voorzien via de hoofdcentrale, zegt Gisha dat het onduidelijk is of dat kan worden volgehouden. Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza waarschuwt dat stroomuitval in ziekenhuizen “ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor het leven van te vroeg geboren baby’s in kinderdagverblijven en intensive care en voor patiënten met nierfalen.”
Het brandstofverbod van Israël zal ook gevolgen hebben voor fabrieken in Gaza, waar de economie al bijna vernietigd is door 13 jaar blokkade en herhaalde militaire aanvallen. Het hoofd van de Palestijnse Algemene Federatie van Vakbonden zei dat fabrieken en werkplaatsen naar verwachting met een capaciteit van minder dan 20 procent werken als ze gebruik moeten maken van generatoren. De quarantainevoorzieningen in Gaza, die momenteel ongeveer 2.000 mensen huisvesten, zullen ook niet meer dan vier uur per dag aan elektriciteit hebben.

Israël kondigde zondag aan dat het vissers volledig zou verbieden voor de kust van Gaza te varen, nadat het vorige week al strengere beperkingen had opgelegd. De visserijsector van Gaza is cruciaal voor de economie, met tienduizenden Palestijnen die ervan afhankelijk zijn.
Vorige week sloot Israël het Kerem Shalom-controlepunt, het enige punt van overdracht van commerciële goederen in en uit Gaza, voor alles behalve de overdracht van “essentiële humanitaire hulp”.

Bombarderen school
Sinds begin augustus hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen de Gazastrook gebombardeerd met luchtaanvallen op landbouwgrond en op wat Israël ”Hamas-posten” noemt. Fawzi Barhoum, een woordvoerder van Hamas, die de interne aangelegenheden van Gaza beheert, houdt de Israëlische bezettingstroepen ” volledige verantwoordelijk voor de resultaten en repercussies” van de aanscherping van het beleg en het afsnijden van de toevoer van brandstof.
Vorige week raakten Israëlische gevechtsvliegtuigen een school in Gaza-stad, gerund door UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, waarbij ze schade veroorzaakten en schoolactiviteiten verstoorden. “Hoe kan een school, omringd door drie VN-scholen en een VN-gezondheidscentrum en op aanzienlijke afstand tot bekende militaire locaties, per ongeluk worden geraakt?” vroeg Matthias Schmale, die het bureau in Gaza leidt, zich af op Twitter. Volgens mensenrechtenorganisatie Al Mezan, zijn studenten geëvacueerd uit de school en werken politieteams eraan om de restanten van de raket van de campus te verwijderen.

De constante beperkingen en bombardementen van Israël vormen een collectieve bestraffing, zei Gisha dinsdag. Collectieve bestraffing is in strijd met artikel 33 van de Vierde Conventie van Genève en daarmee een oorlogsmisdaad. “Israël moet deze illegale maatregelen van collectieve bestraffing onmiddellijk ongedaan maken en stoppen met het opzettelijk schenden van de fundamentele mensenrechten van de inwoners van Gaza,” verklaarde Gisha. De Israëlische blokkade van Gaza heeft het gebied veranderd in een verzegeld getto.
Hoewel Israël claimt dat het zich in 2005 “losmaakte” van Gaza, controleert het nog steeds de maritieme-,lucht- en landsgrenzen van de kustenclave. Hoewel Israëls acties altijd wreed zijn, zijn de effecten tijdens een pandemie nog een graadje erger.

Tamara Nassar

bron: the electronic intifada