Israël verscherpt zijn collectieve bestraffing van de Gazastrook. Het Israëlische ministerie van Defensie heeft maandag aangekondigd dat het de Kerem Shalom-controlepost zal sluiten, de enige plaats waar Israël goederen in en uit Gaza toestaat, voor alles behalve “essentiële humanitaire hulp” vanaf dinsdag. Donderdag zei Israël dat het ook de levering van brandstof zou stopzetten. Israël kondigde eerder deze week aan dat het de visserijzone zou verkleinen van 15 naar 8 zeemijl voor de kust van Gaza. Israël heeft de Palestijnen nooit toegang verleend tot meer dan 15 zeemijl, ondanks de 20-mijlszone die is vastgelegd in de Oslo-akkoorden die in de jaren negentig door Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zijn ondertekend.

Het ministerie zei dat zijn beslissing een reactie was op “terugkerende terroristische daden”. Dit komt nadat Palestijnen in Gaza naar verluidt de afgelopen weken ballonnen hebben gelanceerd met brandbare materialen naar het zuiden van Israël, waardoor branden zijn ontstaan. Er zijn geen verwondingen gemeld als gevolg van deze ballonnen. Vice-premier Benny Gantz, die ook het ministerie van Defensie leidt, herhaalde de verklaring van het ministerie. “Hamas kan doorgaan met het oplaten van brandgevaarlijke en explosieve ballonnen en dat kunnen we niet accepteren en als gevolg daarvan hebben we de Kerem Shalom-kruising gesloten”, tweette hij. Gantz geeft Hamas de schuld van het lanceren van ballonnen, maar het opschorten van de levering van brandstof en het merendeel van de in- en uitvoer en het beperken van de toegestane visserijzone richt zich op de economie van Gaza en zijn twee miljoen inwoners, waarvan de helft kinderen. Dit is een collectieve bestraffing – een schending van artikel 33 van de Vierde Conventie van Genève, en dus een oorlogsmisdaad.
Gaza bevindt zich al sinds 2007 onder een draconische blokkade en de waarschuwingen van de Verenigde Naties dat de belegering van Israël de kustenclave dit jaar “onleefbaar” zou maken, is bijna realiteit. De Israëlische rechtengroep Gisha veroordeelde Israëls “daden van flagrante collectieve bestraffing, die absoluut geen verband houden met concrete veiligheidsbehoeften”.
Volgens het Palestijnse Coördinatiecomité voor de Binnenkomst van Goederen zouden zo’n 350 vrachtwagens dinsdag worden tegengehouden met o.a cement, hout, stalen balken, grind, tegels, glas en aluminium voor de bouw- en industriële sectoren in de Strook”, meldde Gisha. Het brandstofverbod van Israël zal leiden tot ernstige elektriciteitstekorten in de Gazastrook.
Palestijnen in Gaza werken al met slechts 10 uur elektriciteit per dag. Die uren zullen naar verwachting dalen tot acht tot vier uur elektriciteit per dag, waarschuwde het in Gaza gevestigde Palestijnse Centrum voor Mensenrechten. In de verzengende zomerhitte is dit een directe aanslag op het welzijn van mensen, zei PCHR. “Dit dreigt het leven van de twee miljoen inwoners van de Gazastrook in hun huizen en werkplekken in een hel te veranderen, en verhindert hen om hun leven normaal te leven door de hoge temperaturen en vochtigheidsniveaus in de Gazastrook,” zei PCHR. De Salah al-Din-poort, waardoor vanuit Egypte een beperkte hoeveelheid goederen Gaza binnen komt, werkt wel zoals gewoonlijk. Eerder deze week beschoot het Israëlische leger ook observatieposten die werden gecontroleerd door Hamas, de verzetsorganisatie die de belegerde Gazastrook beheert.

Steun vanuit Qatar
Israëlische media speculeren dat de brandgevaarlijke ballonnen uit Gaza een teken van frustratie zouden kunnen zijn omdat Qatar zijn hulp aan Gaza in september zal stopzetten. Sinds 2018 heeft Qatar miljoenen dollars gegeven om arme gezinnen in de Gazastrook te helpen en te betalen voor de energiecentrale van de enclave. Qatar zou in maart zijn hulp aan Gaza stopzetten, maar zegde naar aanleiding van de corona pandemie voor nog eens zes maanden $ 150 miljoen toe. Mossad-chef Yossi Cohen onderhandelt naar verluidt met Qatar om de hulp met zes maanden te verlengen. Hoewel deze hulp op korte termijn kan helpen, ontlast het Israël ook van zijn verantwoordelijkheid als bezettingsmacht en houdt het de Palestijnen in Gaza op een overlevingsdieet, waardoor Israël geen zinvolle verandering hoeft aan te brengen in zijn blokkade van het grondgebied.

Tamara Nassar