Het herstel van de drinkwatervoorziening in Gaza, zwaar beschadigd in de oorlog van 2014, loopt ernstige vertraging op en slaagt er niet in om aan de vraag naar schoon drinkwater van 1,8 miljoen Palestijnen in Gaza te voldoen.

Op dit moment dreigt het gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen om te slaan in een crisis,  zo stelt het nieuwe rapport van Oxfam Novib. Uit het onderzoek van Oxfam, dat zich richt op de water- en sanitaire voorzieningen, blijkt dat het Gaza Reconstruction Mechanism ( GRM )  onberekenbaar is en in gebreke blijft en dat het systeem de illegale blokkade door Israël van Gaza lijkt te legitimeren. Naar aanleiding van Wereldwaterdag (22 maart) vraagt Oxfam aandacht voor deze humanitaire crisis in Gaza en voor de rol van de Nederlandse overheid in de (mede-) financiering van het GRM.

Uit het onderzoek van Oxfam, dat zich richt op de water- en sanitaire voorzieningen, blijkt dat het Gaza Reconstruction Mechanism ( GRM )  onberekenbaar is en in gebreke blijft en dat het systeem de illegale blokkade door Israël van Gaza lijkt te legitimeren.

Oxfam’s landendirecteur Chris Eijkemans : ‘Het Oxfam onderzoek laat zien dat het GRM-systeem eerder de blokkade formaliseert dan dat het de blokkade bestrijdt. We zien de laatste jaren juist een escalatie van de watercrisis in Gaza: het lukt GRM niet om de beperkingen die de blokkade met zich meebrengt aan te pakken en er wordt niets gedaan om het systeem te verbeteren zodat de water- en sanitaire voorzieningen hersteld worden.’

‘Wat eerst werd gezien als een onvolmaakte, zogenaamde tijdelijke maatregel is nu verankerd in de bureaucratie van de 10-jarige blokkade, gefinancierd en gesteund door de internationale gemeenschap. Het geeft de schijn van legitimiteit aan de Israëlische controle over de Gazastrook. Het resultaat is ondrinkbaar water en ondeugdelijke sanitaire voorzieningen en weinig hoop op verbetering in de toekomst, slechts 4% van het water is geschikt voor consumptie.’ volgens Chris Eijkemans.

De beperkingen van het GRM-systeem worden verergerd door de onderlinge Palestijnse conflicten tussen de Westelijke Jordaanoever en de autoriteiten in de Gazastrook. Het rapport roept hen op tot verzoening en het verbeteren van de coördinatie  bij de wederopbouw en ontwikkeling van de Gazastrook.

Feiten uit het Oxfam onderzoek:
• 2.950 onderdelen die nodig zijn om de infrastructuur op te bouwen wachten nog op goedkeuring om toegelaten te worden.
• Slechts 16% van de onderdelen die zijn ingediend voor goedkeuring via het GRM-systeem zijn door de blokkade gekomen .
• De meeste onderdelen wachten tussen de 61 en 100 dagen op een reactie van goedkeuring of afwijzing

Lees hier het hele rapport