Dodental komt op 1440 Palestijnen; 79,9% Burgers; 343 kinderen en 186 vrouwen

persbericht Al Mezan 31 juli 2014

De Israëlische bezettingsmacht zette zijn aanvallen op de Gazastrook door tijdens de afgelopen 24 uur vanaf 14:00 gisteren. De meest dodelijke IOF aanval was gericht tegen de vrije markt aan de rand van de wijk Al Shejai’ya, die plaatsvond toen talloze mensen twee uur na de afkondiging door het IOF van een humanitaire pauze, naar de markt gingen. Deze aanval doodde 29 mensen en verwondde tientallen. Het is een voorbeeld van het ernstige gebrek aan respect voor de regels van het internationaal humanitair recht door de IOF, dat raketten afvuurt op een drukke markt en dat nogmaals doet nadat hulpverleners naar de markt komen om de slachtoffers te helpen.
Intussen is de humanitaire situatie verder verslechterd in de Gazastrook. Ongeveer een half miljoen mensen hebben nu gedwongen hun huizen moeten verlaten; de helft van hen verblijft in tientallen UNRWA schuilplaatsen die niet zijn uitgerust om voor een lange termijn te fungeren als opvangcentra voor ontheemden (IDP’s). Dreigende verspreiding van ziektes in de overvolle opvangcentra zijn een grote zorg. En de honderdduizenden ontheemden die niet in de opvang verblijven zijn moeilijk te bereiken voor hulpverleners omdat ze verspreid over de hele Gazastrook onderdak hebben gevonden bij familie of vrienden. De situatie wordt nog verergerd door de volledige stroomuitval sinds de IOF aanval op Gaza’s enige elektriciteitscentrale, die ook het verlenen van basisdiensten zoals water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg in gevaar brengt.

Al Mezan kan bevestigen dat, tot vandaag, donderdag 31 juli 14:00 uur, ten minste 1.440 Palestijnen zijn gedood door de IOF; waaronder 345 kinderen en 186 vrouwen. Volgens Al Mezan’s eerste onderzoek zijn 1137 (ofwel 79,9%) van de slachtoffers burgers. Vele anderen waren lid van een van de Palestijnse facties, maar ze namen niet deel aan de vijandelijkheden. Ten minste 762 burgers (52,9%; 245 kinderen en 155 vrouwen) werden gedood in hun huizen;  twee vrouwen met een handicap werden gedood bij een aanval op een revalidatiecentrum voor mensen met ernstige en complexe stoornissen. 175 andere mensen werden gedood in de buurt van hun huizen; vaak in situaties waarin ze probeerden hun huizen te ontvluchten tijdens een IOF-aanval.
Ten minste 6.042 andere mensen raakten tijdens dezelfde periode gewond; van wie ten minste 1697 kinderen waren en 1184 vrouwen. Tenminste 4934 huizen werden verwoest of beschadigd tijdens deze periode; waarvan er 638 volledig werden verwoest als direct gevolg van 709 bewuste aanvallen op huizen Deze aantallen zijn nog niet definitief, maar betreffen alleen de tot nu toe door Al Mezan geverifieerde gevallen. Tal van andere civiele doelen werden beschadigd of vernietigd tijdens de verslagperiode inclusief de enige energie centrale in de Gazastrook.

GAZA2014banner (1)

Noord-Gaza district

Tijdens de verslagperiode (van gisteren 14.00 uur tot vandaag) lanceerde de IOF verschillende aanvallen op gebieden in het district Noord-Gaza. Om ongeveer 02:00 op woensdag 30 juli, een IOF drone vuurde minstens één raket af op een groep mensen in de buurt van de Abbas Keelani kruispunt in de buurt van de Al Shaimaa ‘in de stad Beit Lahiya, en doodde de 22-jarige Mohammed Tayseer Sababa. Een andere man, Samir Zakariya Kareem, 25, werd ernstig gewond en overleed een paar uur later in het ziekenhuis. Nog twee andere mensen raakten ernstig gewond. Op dezelfde dag om ongeveer 02:00 medisch personeel in het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad verklaarden de dood van Mohammed Talal Al Masri, 24, door verwondingen die hij op 21 juli had opgelopen in een IOF bombardement van zijn huis in de stad Beit Hanoun. Zijn broer werd ook gedood bij de aanval.

Op woensdag 30 juli om ongeveer 10:30 uur, vuurde een IOF drone minstens één raket af op een groep mensen die in de buurt van een beveiligd terrein in het oosten van Jabalia waren, en doodde een van de hen , Ismail Bassam Al Qassad, 27, en verwondde nog twee ernstig.

Gisteren en vandaag, bombardeerden IOF vliegtuigen zeven huizen rond het district Noord-Gaza. De huizen zijn eigendom van de families Al Haw, Kutkut, Abu Eedeh, Abu Al Husna en Manoun in Jabalia, en de families van Hamouda en Nassar in Beit Lahiya. De aanslagen vernietigde de huizen en een school en kleuterschool in Jabalya stad. De IOF vernietigde ook twee moskeeën en een winkel. Deze aanvallen veroorzaakt schade aan tientallen andere huizen.

Op woensdag 30 juli om ongeveer 14:30, hebben Palestijnse reddingsteams de lichamen van tien mensen geborgen die waren omgekomen in IOF aanslagen in Ezbet Abed Rabbo-en Al Salam, ten oosten van Jabalya.

 

District Gaza Stad:
IOF vliegtuigen en artillerie bleven Gaza-stad op woensdag en donderdag bombarderen, waarbij verschillende civiele objecten werden geraakt. De meest dodelijke aanval was op de open markt aan de westelijke rand van de wijk Al Shejai’ya, ten oosten van Gaza-stad op woensdag 30 juli 2014; waarbij ten minste 29 mensen werden gedood en meer dan 170 gewonden vielen. Het totale aantal slachtoffers in het district Gaza-stad tussen 14:00 op woensdag en 14:00 vandaag is 35, waaronder 10 kinderen, vier journalisten, een ambulancebroeder, en twee medewerkers van de burgerbescherming. 276 andere mensen raakten gewond; waaronder 43 kinderen en 22 vrouwen. IOF artillerie beschoten zes huizen in de wijk tijdens de verslagperiode; twee werden volledig vernietigd terwijl drie ernstig en 20 licht werden beschadigd. Twee media kantoren waren het doelwit en een moskee werd volledig verwoest. Het IOF bombardement op huizen in Gaza stad doodde 15 mensen waaronder negen kinderen.

Op woensdag 30 juli om ongeveer 02:00, werd het dode lichaam van een 1-jarig meisje, Dana Mohammed Dhahir, naar het Shifa ziekenhuis gebracht nadat ze onder het puin van haar huis was gehaald. De IOF had dit huis gebombardeerd op 21 juli 2014.

Het dode lichaam van Ahmed Mohammed Bakr, 19, werd ook het Shifa ziekenhuis binnengebracht op dezelfde dag rond 02:30 uur. Hij was op 29 juli overleden in een ziekenhuis in Jordanië; waar hij naar toegestuurd was voor de behandeling van eerder opgelopen verwondingen tijdens een IOF aanval.

Om 4:30 uur, werden de dode lichamen van Khalid Mohammed Mesbih, 26, en Hamza Yasser Mheesin, 24. binnegebracht in het Shifa ziekenhuis. Ze waren geborgen uit een huis in de Al Shejai’ia wijk die op 27 juli door de de IOF werd gebombardeerd.

Volgens het onderzoek van Al Mezan bombardeerden IOF vliegtuigen op woensdag 30 juli om ongeveer 05:00 uur, de open markt in de wijk Al Shejai’ya, ten oosten van Gaza-stad, met drie raketten. Veel mensen waren op de markt aanwezig omdat het nieuws was dat er een mogelijke wapenstilstand kwam.