De vrijdag door een Israelische scherpschutter vermoorde vrijwillige hulpverlener van de PMRS, Razan Al Najjar

Op vrijdag 1 juni werd PMRS vrijwillig hulpverlener Razan Al Najjar, 21 jaar oud, neergeschoten en gedood door een Israëlische sluipschutter toen zij probeerde eerste hulp te verlenen aan gewonde demonstranten in Khan Younis. Het was niet de eerste keer dat Razan het doelwit was van Israëlische sluipschutters. Zij raakte op 20 april ook al gewond toen ze in de voet werd geschoten met een rubber kogel, en op 28 april toen ze brandwonden opliep als gevolg van een traangasgranaat die haar op de borst raakte.

De PMRS rouwt om dit vreselijke verlies en eist dat Israël ter verantwoording wordt geroepen voor zijn misdaden. Het doelbewust beschieten van medisch personeel is een oorlogsmisdaad onder Internationaal Humanitair Recht net als het doelgericht schieten op ongewapende burgers.
Ook 3 andere paramedici actief voor PMRS raakten gewond tijdens het protest op vrijdag. Rami Abu Jazar werd in zijn linkerbeen geraakt door een kogel, Mahmoud Qudaih kreeg een granaatscherf in de voet en Mahmoud Abdel Ati, granaatscherven in zijn benen. In totaal raakten 30 PMRS paramedici gewond van wie één is overleden.

Op vrijdag, verleenden PMRS paramedici eerste hulp aan 87 slachtoffers. Daarvan hadden 70 mensen last van overmatige traangasinhalatie en hadden 17 personen schotwonden. Vijf andere slachtoffers werden vervoerd naar medische hulpposten of het ziekenhuis. Sinds het begin van de protesten, heeft de PMRS eerste hulp geboden aan in totaal 2414 slachtoffers en hielp bij het transport van 143 slachtoffers.

De PMRS heeft in ieder van de vijf gouvernementen van de Gazastrook een gezondheidsteam dat de gewonden thuis bezoekt om wonden te verzorgen, fysiotherapeutische diensten verleent en hulpmiddelen verstrekt. De teams hebben tot nu toe 414 personen op deze manier geholpen, waarvan er 85 hulpmiddelen hebben ontvangen