Men kan veel dromen hebben maar ze ook realiseren is iets heel anders zeker in de door de blokkade geteiserde Gazastrook. Voor de meeste jongeren is dat een dagelijks feit, maar niet voor  de 24- jarige journaliste Noor Hazareen.

Noor Harazeen

Noor Harazeen

Als enige dochter wilde zij haar ouders eren en werd op haar achttiende leraar Engels. Ze studeerde aan de Al Azhar universiteit en heeft nu een hele reeks banen waaronder journalist bij een aantal TV kanalen inclusief het Engelstalige Al-Etejah kanaal en is redakteur voor Ontha de website met veel aandacht voor vrouwenthema’s.

onafhankelijk

Maar Noor wilde meer en vooral onafhankelijk zijn. Door de beperkingen die zij ervoer als zij reportages maakte kwam zij op het idee om zelf een zender te beginnen. Gezien haar ervaring durfde zij de uitdaging wel aan. ‘’Sinds mijn zestiende heb ik veel functies gehad bij verschillende media bedrijven. En ook al heb ik nu ook een goede baan, mijn droom is nog niet vervuld. Er is nog veel te doen voor mijn volk. Acht jaar lang heb ik het verhaal van de Palestijnen de wereld ingestuurd en ik was verrast over de reacties die de engelstalige reportages elders in de wereld  opriepen. Het was een geweldige ervaring vooral om te zien dat we er in onze strijd niet alleen voor staan.  Wat we moeten doen is contacten houden met mensen in Europa, Amerika en de rest van de wereld. Als mensen delen we dezelfde rechten. Daarom heb ik besloten om het kanaal Update from Gaza (UGC) te beginnen. De taak van het kanaal is om de verhalen van de gewone Palestijnen aan de wereld te vertellen zonder manipulatie.’’ Om dit te realiseren heeft ze alvast een facebook pagina Update from Gaza met nu al 29.000 volgers en ze begon een inzameling online om haar project te financieren. Tegelijk met een youtube kanaal komt er ook binnenkort een website met dezelfde naam. Ze krijgt veel steun zowel lokaal als van activisten buiten Gaza. Als het lukt zal het initiatief ook 15 banen voor jongeren opleveren.  Noor bedankt iedereen die haar project steunt en spreekt de hoop uit dat het snel het licht zal zien.

Yousef A. Ghaben