Bijna 400.000 Israëli’s zijn al ingeënt tegen het coronavirus, en tienduizenden anderen zullen de komende weken volgen. Israël was een van de eerste landen in de wereld die begon met de uitrol van de COVID-19 vaccin aan de bevolking, en volgens de Universiteit van Oxford is Israel momenteel de tweede in de wereld in vaccinaties per hoofd van de bevolking. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft als doel om deze week 100.000 Israëli’s per dag te vaccineren en premier Benjamin Netanyahu heeft zelfs de gedurfde uitspraak gedaan dat Israël “binnen een paar weken.” uit de problemen is

Vorige maand kreeg Israel 8 miljoen doses van het Pfizer vaccin – genoeg om bijna de helft van de bevolking van 9 miljoen te voorzien. Onder degenen die in aanmerking komen voor het vaccin zijn de bijna 2 miljoen Palestijnse burgers van Israël. Echter, degenen die niet in aanmerking komen voor het vaccin, zijn de meer dan 5 miljoen Palestijnen die onder de controle van de Israëlische bezetting in de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook leven.

De verschillen tussen Palestijnen die onder Israëlische bezetting leven en Israëlische burgers zijn gewoon een feit in het dagelijks leven in Israël en Palestina – wetten die Israëli’s begunstigen ten opzichte van Palestijnen, en systemen die actief discrimineren tegen de laatste groep zijn gemeengoed, en op grote schaal gedocumenteerd. Het apartheidssysteem waaronder Israël opereert binnen het bezette gebied, kan echter niet beter worden geillustreerd dan in het geval van het COVID-19-vaccin – wie het vaccin krijgt, en wie niet, is eenvoudig een kwestie van nationaliteit. “Ten eerste moeten we heel duidelijk zijn: met de militaire bezetting op de Westelijke Jordaanoever en Gaza feitelijk onder Israëlische controle, is Israël volgens internationaal recht wettelijk verplicht om te voorzien in hun [Palestijnen] gezondheidszorg,” zegt Dr Yara Hawari, Senior analist bij Al-Shabaka: The Palestinian Policy Network, tegen Mondoweiss. “Israël is wettelijk verplicht om dat vaccin te verstrekken aan Palestijnen die bezet worden. We weten dat ze [Israël] dat niet hebben gedaan,” zegt ze, eraan toevoegend dat Israël die verantwoordelijkheid bij de PA legt als de dienstverlener voor de Palestijnen. “Dat is een echte zorg,”vertelt Hawari tegen Mondoweiss.” We weten dat het waarschijnlijk een heel langzaam proces zal zijn als het aan de PA wordt overgelaten.”

De ‘on-ontwikkeling’ van de Palestijnse gezondheidszorg

In tegenstelling tot de Israëlische regering is de Palestijnse Autoriteit (PA) er niet in geslaagd de hoeveelheid vaccins veilig te stellen die nodig zijn om de meer dan 3 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de 2 miljoen Palestijnen in de Gazastrook te behandelen.

Terwijl PA ambtenaren verwachten in de komende twee weken vaccins via de World Health Organization (WHO) te ontvangen, hebben ze gezegd dat het maanden kan duren voordat het vaccin wordt toegediend aan de bevolking. Zowel het type vaccin als het aantal dat Palestijnen zullen ontvangen is nog onbekend, omdat ze sterk afhankelijk zijn van internationale donaties voor hun levering, en de Palestijnse regering niet de infrastructuur heeft om vaccins zoals die van pfizer op te slaan bij de vereiste lage temperaturen.

Ondertussen blijven Palestijnen leven in een eindeloze lockdown, terwijl het virus woedt met dagelijkse aantallen infecties in de duizenden en dagelijkse sterfte in de dubbele cijfers.

Het onvermogen van de PA om vaccins aan te schaffen en op te slaan, samen met het wankele gezondheidszorgsysteem, is een indicatie van de decennia aan schade die de Israëlische bezetting heeft aangericht aan de Palestijnse infrastructuur, zegt Hawari.

“Er is een veelvoorkomend verhaal dat de reden waarom het Palestijnse gezondheidszorgsysteem of andere systemen zoals onderwijs inefficiënt zijn en hun werk niet doen is vanwege incompetentie van een deel van het Palestijnse volk of hun cultuur – het idee dat ze dom zijn en niet kunnen regeren , ‘zegt Hawari. “Dat is duidelijk niet het geval. Het Israëlische regime heeft zich systematisch gericht op het Palestijnse gezondheidszorgsysteem en heeft bijgedragen aan de 0n-ontwikkeling ervan. Palestijnen zijn gedwongen om een beroep te doen op hulp van buitenaf en zijn door de [Israëlische] bezetting verhinderd om zelfvoorzienend te zijn, met de passieve instemming van de internationale gemeenschap.”

Het beste voorbeeld hiervan, zegt Hawari, is Gaza, waar de gezondheidszorg al jaren op instorten staat en men niet in staat is geweest om jaren van Israëlische bombardementen en offensieven het hoofd te bieden. “Ziekenhuizen in Gaza zijn al jaren niet in staat om met verwondingen en ziekten om te gaan. Ze konden het niet aan vóór COVID, en nu heeft COVID de situatie tien keer erger gemaakt. “

Apartheid op het werk

Terwijl Palestijnen die onder Israëlische bezetting leven op de Westelijke Jordaanoever en Gaza geen vaccins zullen ontvangen van de Israëlische regering, worden de honderdduizenden Israëlische kolonisten die illegaal op de Westelijke Jordaanoever wonen, elke dag ingeënt. Palestijnse activisten en hun aanhangers hebben alarm geslagen over het grote verschil tussen wie gevaccineerd wordt en wie niet, en zeggen dat het niets minder is dan apartheid. Als we het hebben over zaken als het COVID-19-vaccin, “lijkt er een valse scheiding te zijn tussen Israël en Palestina”, zegt Hawari. “In werkelijkheid is het één entiteit waarbij mensen binnen die ruimte ongelijk worden behandeld.”

“Er is een enorme hoeveelheid interactie tussen de bevolking, maar een totaal onevenwichtige machtsverdeling,” vervolgd Hawari, wijzend op de tienduizenden Palestijnse arbeiders die elke dag zowel in Israël als in de nederzettingen werken.

“De Israëlische economie vertrouwt op hen [beroepsbevolking]. Zullen zij ook het vaccin krijgen?” vraagt zij zich af. “Zo niet, dan vormt dat een risico voor Israël zelf. We zijn zo verweven met elkaar, zoals dat altijd het geval is bij koloniale populaties. “

Het vereist dat het vaccin er is voor iedereen, en niet alleen Palestina. Iemand zei het perfect: we zijn pas veilig als iedereen toegang heeft tot het vaccin. Dit is een virus dat geen grenzen kent. “

Terwijl Israëlische functionarissen hebben gespeculeerd over de mogelijkheid om enkele vaccins aan de PA te verstrekken, waarschuwt Hawari ervoor om niet voor de gek te worden gehouden door Israëls valse uitingen van vrijgevigheid. “We weten dat ze zo’n stap zullen presenteren als een grote daad van welwillendheid en internationale samenwerking, maar ze voldoen niet eens aan de minimumvereisten volgens internationaal recht. “

Hawari benadrukt het feit dat de Palestijnen midden in de pandemie “heel weinig van het Israëlische regime hebben gezien in termen van bevoorrading en steun voor Palestijnen en hun strijd tegen het virus. En toen ze eindelijk coördineerden om internationaal geschonken goederen mogelijk te maken, werd het geprezen als een prachtige vorm van samenwerking, terwijl dat het minimum is dat van hen wordt verlangd. “

“We hebben Israël dit al decennia lang zien doen – Israël wordt voortdurend geprezen omdat het kankerpatiënten uit Gaza voor behandeling in Tel Aviv heeft toegelaten, maar ze leggen de blokkade op die honderden inwoners van Gaza belet de noodzakelijke behandeling te krijgen”, zegt ze. “Het is een heel slimme draai geven aan iets dat ze zouden moeten doen, maar dat ze feitelijk niet doen.”

Naast vragen over waar de Palestijnen in de bezette gebieden staan ​​als het gaat om het vaccin, hebben Palestijnse activisten en mensenrechtengroepen hun bezorgdheid geuit over de mogelijke marginalisering van Palestijnse gemeenschappen in Israël als het gaat om vaccinatie.

Aan het begin van de pandemie bekritiseerden groepen zoals Adalah de Israëlische regering omdat ze Palestijnse gemeenschappen zoals Oost-Jeruzalem buitenspel zette, waar testklinieken voor coronavirus schaars zijn of zelfs niet bestonden. Hawari is ervan overtuigd dat “we die trends zullen zien” tijdens het vaccinatieproces.

“Het is nog vroeg en het vaccin wordt net uitgerold, maar als je naar de implementatie kijkt, zullen ze vaccins in klinieken uitrollen. En we weten dat natuurlijk in Palestijnse dorpen en steden in ‘48 het gezondheidszorgsysteem achtergesteld is, dus er zijn minder klinieken en medische professionals, dus de uitrol in die gebieden zal langzamer gaan ”, zegt ze. “Het zal voor de Israëlische regering gemakkelijk zijn om dit terzijde te schuiven en te zeggen ‘elke Israëlische burger wordt gelijk behandeld’, maar als we naar de geografie kijken, zijn de Palestijnse gemeenschappen per definitie buiten beschouwing gelaten als het gaat om gezondheidsfaciliteiten, klinieken, en andere essentiële instellingen. “

Palestina en het Zuiden

Terwijl tientallen landen over de hele wereld, zoals Israël, de VS, het VK en landen in de EU, hun vaccins beginnen uit te rollen voor de algemene bevolking, zijn plaatsen als Palestina en andere landen in het “Globale Zuiden” achtergelaten.  COVID heeft structuren van ongelijkheid over de hele wereld benadrukt.

Zelfs voordat de vaccins op de markt kwamen, begonnen rijke landen voorraden van een aantal van de meest veelbelovende vaccins aan te leggen. Volgens organisaties als Amnesty International en Oxfam wordt geschat dat, ondanks dat ze slechts 14% van de wereldbevolking huisvesten, rijke landen al 54% van de totale voorraad van de meest veelbelovende vaccins ter wereld hebben gekocht.

Amnesty International heeft gezegd dat tegen het einde van 2021, rijkere landen voldoende vaccin doses zullen hebben om “hun hele bevolking drie keer te vaccineren”, terwijl ongeveer 70 arme landen “slechts één op de tien mensen tegen COVID-19 zullen kunnen vaccineren. . “

“Wat er wereldwijd gebeurt, is een duidelijk bewijs van de structurele ongelijkheden die wereldwijd bestaan”, zei Hawari. “Plaatsen zoals Gaza, waar het moeilijk is om zelfs maar aan de basisvereisten voor hygiene en sociale afstanden te voldoen, moeten prioriteit krijgen om de verspreiding te voorkomen. Maar natuurlijk krijgen ze geen prioriteit vanwege de heersende structuren van onderdrukking. Een stap in de goede richting, in het bijzonder met betrekking tot Palestina, zou zijn dat de Palestijnen onmiddellijk het vaccin zouden krijgen, omdat ze een kwetsbaar leven leiden en een kwetsbare gemeenschap vormen,” zei Hawari. “Deze prioriteit zou niet exclusief moeten zijn voor Palestijnen, maar ook voor andere landen in het zuiden van de wereld. Toegang tot gezondheidszorg mag er niet van afhangen of u het zich kunt veroorloven of niet. ”  

bron Mondoweiss