De Palestijnse bewegingen al-Fatah en Hamas hebben donderdagmorgen vroeg overleg een akkoord bereikt. Dat hebben de bewegingen bekend gemaakt na twee dagen van intensief overleg in de Egyptische hoofdstad Cairo.
De twee delegaties gaven rond het middaguur een persconferentie waarin een aantal, maar lang niet alle details bekend werd gemaakt. Azzam al-Ahmad, het hoofd van de delegatie van Fatah zei dat een akkoord was bereikt over de terugkeer van de Palestijnse regering naar de Gaza strook. Ook was overeengekomen dat de grensovergang bij Rafah in het zuiden vanaf 1 november bemand zal worden door de presidentiële garde van president Mahmoud Abbas. 
De leider van de delegatie van Hamas, de pas tot nummer twee van de organisatie benoemde Salah al-Arouri zei: “We beloven de verzoeningsovereenkomst na te komen en we zullen alles doen om de verzoening voort te zetten. We zijn niet opnieuw begonnen, maar hebben de overeenkomst gegrondvest op de akkoorden van Cairo van 2011. We zullen in stadia werken en de gesprekken die  de afgelopen twee dagen hebben gehouden gingen erover hoe de Palestijnse regering volledig kan opereren en regeren in de Gazastrook.”

Beide delegatieleiders prezen de belangrijke rol van Egypte bij het tot stand komen van het akkoord.   ”De volgende fase van de verzoening  zal een bijeenkomst zijn van alle Palestijnse fracties in Cairo, waar de voornaamste ”nationale onderwerpen” aan de orde zullen komen, zoals de militaire vleugel van Hamas, bewapening en politieke stellingnames,” zo maakte een woordvoerder van Hamas, Hazem Qassem donderdag bekend. Palestijnse media meldden dat een uitnodiging naar de diverse fracties was verstuurd om in Cairo samen te komen op 21 november.
De Palestijnse regering zal niet later naar Gaza terugkeren dan op 1 december, zo is de verwachting. Volgens Salah al-Badwil, een functionaris van Hamas in Gaza zal op de bijeenkomst van volgende maand in Cairo ook een verdere uitbreiding van de regering van nationale eenheid aan de orde komen. Verder zou zijn overeengekomen dat de verkiezingen voor een nieuwe president, een nieuw parlement en een nieuw parlement van de PLO, de Palestijnse Nationale Raad, binnen een jaar zullen worden gehouden.

Abu pessoptimist