Ondertekenaars roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren vanwege het escaleren van het geweld in de Gazastrook

 

Vrijdag 18 juli, 2014

Op donderdagavond 17 juli besloot de Israelische regering tot een uitbreiding van de militaire campagne in de Gazastrook door een grondoorlog te beginnen. En dat na tien dagen van zware beschietingen en luchtaanvallen die tot dusver 266 mensen het leven heeft gekost en waarbij 1700 gewonden zijn gevallen, het merendeel burgers. Deze beslissing zal naar alle waarschijnlijkheid het grootschalige geweld op dramatische wijze doen toenemen en daarmee ook het lijden van de burgerbevolking in de Gazastrook en vooral dat van de kinderen.

Derde landen zijn verplicht volgens het internationaal recht en internationaal humanitair recht en mensenrechten om Israel verantwoordelijk te houden voor de grove schendingen o.a. door het disproportionele gebruik van geweld en het niet naleven van haar verplichtingen als bezettingsmacht zoals voorgeschreven door de Vierde Geneefse Conventie.

In de afgelopen tien dagen van geweld zijn 56 kinderen gedood en nog eens 521 zijn gewond geraakt. Zeker 42 van die 56 doden waren kinderen van 12 jaar of jonger. Tot nu toe zijn er meer kinderen omgekomen dan strijders. En deze cijfers zeggen nog niets over het psychologische trauma van kinderen en hun familieleden die onder permanente angst leven door de zware bombardementen en niet beschikken over schuilplaatsen waar ze naar toe kunnen vluchten.

Daarbij komt nog dat het steeds toenemende geweld van de oorlog een toenemende bedreiging is voor de kinderen met name voor de jongens die altijd de belangrijkste slachtoffers zijn van incidenten. Volgens een voorlopige schatting hebben zeker 57.900 kinderen in Gaza dringend gespecialiseerde psychologische hulp nodig.

In de drie grote militaire campagnes van het Israelische leger in de afgelopen zes jaar, hebben Palestijnse kinderen het meest te verduren gehad. Tijdens operatie Cast Lead in 2008/2009 en operatie Pillar of Defence in 2012 zijn in totaal 382 kinderern om het leven gekomen. Dit geweld heeft onder de bevolking en vooral onder de kinderen trauma’s veroorzaakt en daarmee een grote behoefte aan psychologische hulp. Dit is nog versterkt door de blokkade van Gaza die al sinds 2007 bestaat en een humanitaire crisis voor de 1.7 miljoen inwoners van de Gazastrook betekent.

Militaire campagnes door het Israelische leger bewijzen dat militaire escalatie en geweld niet zorgen voor stabiliteit, veiligheid en vrede in het gebied en alleen maar de extremisme bevorderd en zorgt voor grotere vijandschap tussen de partijen. De oplossing voor de huidige situatie is diplomatiek overleg en dat zal alleen bereikt worden als de betrokken partijen een lange termijn overeenkomst sluiten.

Wij, de ondertekenaars, roepen op tot een onmiddellijke staakt-het-vuren dat ook het einde van de blokkade van de Gazastrook betekent. Tot een dergelijke overeenkomst is bereikt benadrukken de ondertekenaars de noodzaak tot het nakomen van de regels van het internationaal recht.

 

Issam Younis
Director General
Al Mezan Centre for Human Rights – Gaza

Dalell D. Mohmed
Executive Director
Kinder USA

Javier Salmeron
Country Director
War Child

Alex Snary
National Director
World Vision Jerusalem – West Bank – Gaza

Juergen Wellner
Country Delegate
Terre des homes – Lausanne

Rifat Kassis
General Director
Defence for Children International – Palestine (DCI-Palestine)

Nader Abu Amsha
Director
The East Jerusalem YMCA – Rehabilitation Program