Met Gaza – An Inquest Into Its Martyrdom schreef Norman Finkelstein een onovertroffen inventaris van het onrecht dat de bevolking van Gaza wordt aangedaan door Israël. In een nauwgezet verslag ontleedt hij tot in de kleinste details de gruwelijke werkelijkheid van de aanvalsoorlog van 2008-2009, het Goldstone-rapport over die oorlog, wat echt gebeurde op de Mavi Marmara en tijdens de aanval van 2014.

Wie al boeken van Norman Finkelstein heeft gelezen is reeds vertrouwd met zijn methodiek en zijn schrijfstijl. In detail onderzoekt hij rapporten, verslagen, krantenartikels, websites en komt tot onweerlegbare conclusies. Deze man gaat nooit over een nacht ijs. Met Gaza – An Inquest Into Its Martyrdom zet hij opnieuw een kanjer neer. Dit is hét handboek, het referentiewerk dat iedere journalist, activist en strijder voor de mensenrechten van Gaza en het Palestijnse volk bij de hand moet hebben.

In zijn inleiding maakt hij de lezer duidelijk wat hij/zij mag verwachten: “ Noch de onmenselijke en onwettige blokkade die Israël aan Gaza oplegt, noch de regelmatige moordende operaties die Israël heeft ontketend tegen Gaza zijn te herleiden tot een antwoord op raketten van Hamas. Dit waren politieke beslissingen van Israël die ontstonden uit politieke overwegingen van Israël, waar de militaire acties van Hamas geen enkele rol in speelden.”

“Het idee dat vuurwerk vanuit een mierenhoop het staatsbeleid zou kunnen beïnvloeden van een van de meest formidabele militaire machten ter wereld is belachelijk – of zou het moeten zijn als daar niet het even formidabele disinformatie-apparaat van die supermacht was.”

“Gaza gaat over een Grote Leugen die samengesteld is uit duizenden kleine leugens, die elk op zich heel diepzinning en geheimzinnig lijken. Het objectief van dit boek is die Grote Leugen te weerleggen door elk van die kleine leugens bloot te leggen.”

Die verwachting maakt Finkelstein zonder meer waar.

lees dit artikel van Lode Vanoost verder op de site van dewereldmorgen.be

Kijk ook naar het interview met Norman Finkelstein over het boek hieronder