Gezondheidsfunctionarissen in Gaza zeggen dat ze nog maar dagen verwijderd zijn van volledige bezetting van ziekenhuisbedden en luiden de alarmklok, aangezien het aantal gevallen van coronavirus de afgelopen week radicaal bleef stijgen, waarbij voor het eerst jongere patiënten op de intensive care werden opgenomen. Nog geen drie maanden geleden waren er in totaal minder dan 100 bevestigde gevallen in Gaza. Op dit moment zijn er meer dan 10.000 actieve gevallen en ligt het percentage positieven boven de 30%, waardoor Gaza het op Bolivia na hoogste percentage positieve gevallen ter wereld heeft. Met de schaarse middelen in Gaza kunnen slechts 3.000 tests per dag worden uitgevoerd, en tests zijn alleen beschikbaar voor Palestijnen die al in quarantaine zijn geplaatst in een isolatiefaciliteit voor terugkerende reizigers, of voor symptomatische patiënten in ziekenhuizen. 

“We kunnen nu geen kritieke gevallen meer opnemen”, zegt Dr. Yousef al-Aqqad, hoofd van het Europese ziekenhuis. Hij runt de enige speciale faciliteit voor kritieke gevallen in Gaza waar in totaal ongeveer 2.000 COVID-19-patiënten worden behandeld.
Zijn ziekenhuis heeft in totaal 150 IC-bedden, maar slechts 100 daarvan zijn volledig uitgerust. “We kunnen ze niet allemaal gebruiken vanwege het ontbreken van de instrumenten voor de ventilatoren, zoals monitoren die het zuurstofniveau bepalen.”
Volgens al-Aqqad waren er weken geleden slechts zeven mensen op de IC en was zijn ziekenhuis uitgerust met in totaal 20 functionele IC-bedden. Vanaf begin december is 90% van zijn IC-bedden vol. “Voor de herfst waren het oudere mensen met chronische ziekten die ICU-zorg en beademingsapparatuur nodig hadden, maar nu zijn de patiënten meestal jong zonder bestaande aandoeningen.”

Volgens de Health Cluster, een internationaal consortium van 70 organisaties en VN-agentschappen die samenwerken met lokale gezondheidsfunctionarissen, had Gaza voorafgaand aan de pandemie 152.426 patiënten met chronische aandoeningen op een bevolking van 2 miljoen. Ter vergelijking: op de Westelijke Jordaanoever stelde hetzelfde bureau vast dat er 41.780 mensen chronische aandoeningen hebben op een bevolking die 700.000 mensen meer telt dan in Gaza.
Sinds half maart hebben meer dan 100.000 Palestijnen positief getest op het coronavirus, van wie 23.023 in Gaza. Het virus heeft het leven gekost aan 873 Palestijnen, waaronder 122 in Gaza. Nu de temperaturen dalen als gevolg van de winter, zal het aantal  dodelijke slachtoffers naar verwachting toenemen en worden de vooruitzichten om het virus onder controle te houden steeds somberder.

PALESTIJNSE ARTSEN NEMEN DEEL AAN EEN MEDISCHE CAMPAGNE DIE DE BEHANDELING VAN PATIËNTEN MET COVID-19 SIMULEERT IN HET EUROPEES ZIEKENHUIS IN ZUID-GAZA OP 6 APRIL 2020. (FOTO: ASHRAF AMRA / APA-AFBEELDINGEN)

Eind augustus werden de eerste gevallen pas ontdekt in een vluchtelingenkamp in Gaza, nadat een Palestijnse vrouw die naar Jeruzalem was gereisd positief was getest en gezondheidsfunctionarissen onmiddellijk haar naaste relaties hadden gecontroleerd. Pogingen om contacten op te sporen liepen twee weken later stuk toen het ministerie van Volksgezondheid van Gaza aankondigde dat het slechts ongeveer de helft van de laboratoriumbenodigdheden had om de benodigde COVID-19-tests te verwerken. Sindsdien is Gaza verstoken van basismedicijnen, plaatsen om patiënten te behandelen en zelfs van de laboratoriumapparatuur die nodig is om coronavirus-tests te verwerken. Momenteel is er in Gaza een tekort van 31% aan medische benodigdheden, een tekort van 56% aan laboratoriumbenodigdheden, inclusief die nodig zijn om COVID-19-tests te verwerken, en slechts 45% van de benodigde medicijnen is op voorraad, aldus Ashraf al-Qedrah, woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid.

In de afgelopen maanden is in reactie op de pandemie een groot aantal gezondheidswerkers opgeleid, maar volgens al-Qedrah zzijn er desondanks nog steeds grote tekorten in de gezondheidscentra. “Het ministerie van Volksgezondheid heeft goed opgeleid personeel om met de pandemie om te gaan”, zei hij. “De WHO voorziet het ministerie van testkits, maar er is een enorm tekort aan bedden en medische benodigdheden die het ministerie niet kan dekken.”
“Gaza is tot nu toe voorzien van ongeveer 1.600 testkits, die ongeveer 160.000 monsters kunnen testen.” zei Dr. Abdelnasser Suboh, hoofd van de WHO-noodcommissie in Gaza.

Dr.Abdelraof Manaama, microbioloog en lid van de pandemie-taskforce in Gaza, is van mening dat er twee redenen zijn voor de toenemende infecties: ten eerste hebben mensen zich niet strikt gehouden aan de sociale afstands maatregelen en ten tweede de koudere temperaturen voorafgaand aan de winter. “Lage temperaturen houden virussen langer in leven”, zegt hij, het coronavirus kan tien keer langer overleven op sommige niet-poreuze oppervlakken. Een recente Australische studie gepubliceerd in het Virology Journal wees uit dat SARS-CoV-2 tot 28 dagen blijft leven op roestvrijstalen oppervlakken bij 68 graden Fahrenheit, maar slechts  48 uur bij 100 graden Fahrenheit. “De ultraviolette stralen van de zon worden minder effectief omdat wolken ze verduisteren,” zei Manaama. “Het komt ook door de kou, mensen blijven in gesloten ruimtes, sluiten ramen. Zelfs in grote ruimtes zoals scholen, universiteiten en markten, als de ventilatie geblokkeerd is, is dit gunstig voor de overleving en voortplanting van het virus.”

“Het beste plan om de verspreiding van COVID-19 tijdens deze kritieke fase onder controle te houden, is door een volledige lockdown en de beperkingen pas op te heffen zodra de infectiegraad afneemt, “zei Manaama. Gezondheidsfunctionarissen kondigden een tweede lockdown aan die op 24 november begon en twee weken duurde. Zesenvijftig van de meest drukke buurten van Gaza waren gemarkeerd als ‘rode zones’, waar bewoners binnen moesten blijven en waar 125 scholen werden gesloten. In gebieden met lagere besmettingspercentages gold een avondklok voor alle bedrijven, met uitzondering van apotheken, restaurants en bakkerijen. Bijeenkomsten binnen zijn beperkt tot 15 personen.
“Tot nu toe”, zegt Yousef al-Aqqad, directeur van het Europese ziekenhuis, “houden we gelijke tred met patiënten die intensieve zorg nodig hebben, maar het aantal neemt snel toe.” Het ziekenhuis heeft nu nog mogelijkheden, maar we kunnen niets doen als het aantal kritieke gevallen het aantal beschikbare bedden overschrijdt.”

bron: mondoweiss